Независимо дали денят започва бавно и уютно или ни завърта в познатия ритъм на задачи и срещи, има един аромат, който може мигновено да върне усещането за дом, този на току-що изпечена баница. Представяме ви три подбрани рецепти за баница, които да си приготвите покрай наближаващите празници, независимо дали търсите класика или нещо по-различно.
Класическа българска баница с яйца и сирене
Необходими продукти за тава Ø 28–30 см:
1 пакет кори за баница – 400 г
300 г сирене (краве или смесено)
4 яйца
200 г кисело мляко
60 мл олио или разтопено масло
1 ч.л. сода бикарбонат
50 мл газирана вода (по желание за пухкавост)
малко олио за намазване на тавата
Начин на приготвяне:
Пригответе плънката. Разбийте яйцата в купа. Добавете киселото мляко и содата — оставете содата да „шупне".
Натрошете сиренето и го смесете с яйчната смес. Накрая добавете газираната вода.
Намажете тавата леко с олио. Вземете две кори, поставете ги в тавата и ги поръсете с малко олио. Разпределете 3–4 супени лъжици от плънката. Повтаряйте, докато корите свършат. Последната кора напръскайте с олио. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 35–40 минути, докато придобие златист цвят.
Оставете баницата да постои 10–15 минути, покрита с кърпа, за да омекне.
Спаначена баница с извара и сирене (по-лека и зелена)
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница – 400 г
400 г пресен или замразен спанак
250 г извара
150 г сирене
3 яйца
80 мл олио или разтопено масло
1 глава лук (по желание)
сол и черен пипер на вкус
½ връзка копър (по желание)
Начин на приготвяне:
Вземете спанак и ако е пресен, го измийте, нарежете и задушете за 3–4 минути в 1–2 с.л. олио. Ако е замразен, размразете и отцедете добре от водата. Може да добавите ситно нарязан лук за по-богат вкус.
В купа смесете спанака, изварата, натрошеното сирене и яйцата. Добавете черен пипер и копър.
Намажете тавата с малко олио. Поставяйте по една кора, намазвайте с мазнина и разпределяйте плънка през няколко слоя. Ако желаете по-сочна баница — слагайте плънка на всеки 1–2 листа.Печете на 180°C за 35–40 минути, докато повърхността стане златиста. Оставете да се задуши. Покрийте с кърпа за 5–10 минути.
Тиквеник с орехи и канела
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница – 400 г
600–700 г настъргана тиква
150–200 г захар (може и кафява)
120 мл олио или разтопено масло
100 г едро смлени орехи
1–2 ч.л. канела
1 ванилия
50 мл вода
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Подгответе тиквата. Задушете настърганата тиква в малко от мазнината, като добавите водата.Когато омекне, добавете захарта, канелата, ванилията и орехите. Разбъркайте.
За да оформим рулата, е необходимо върху две кори да намежем тънко мазнина и разпределете част от плънката. Навийте на руло.
Подредете рулата в тава — може да ги нареждате едно до друго или навити като охлюв.
Намажете готовите рула с останалата мазнина. Печете на 180°C за 35–45 минути, докато тиквеникът стане златист. Оставете го да изстине леко и поръсете с пудра захар.

Коментари (0)
Вашият коментар