Напишете дума/думи за търсене

Жертвите, които съсипват брака

Неизбежно е в брака да има проблеми, да се яви досада, да зачестят търканията - съжителството не е проста задача. България е на челните места сред държавите с най-много разводи в ЕС. Как да се опитаме да избягаме от тази статистика ни съветва семейният консултант Стела Даскалова.

Без жертви, моля!

„Отказването от личните желания, мечти, интереси „в името на семейството” е най-сигурният начин за разрушаване му в дългосрочен план. Когато потискаме желанията си, ограничаваме развитието си. Ако не се развиваме, няма какво повече да си дадем един на друг. Тогава започва отегчението”, обяснява Стела Даскалова. Така че колкото повече се развиваме професионално и като личности, толкова ще ни е по-интересно да се преоткриваме и любовта ще цъфти.

Липса на внимание

Много от мъжете не умеят да проявяват съчувствие, да споделят проблемите си, да са емоционално отворени и затова жените им страдат от липса на внимание. Истината е, че мъжете не се чувстват сигурни в сферата на чувствата и затова не навлизат там. Жените пък започват да си мислят, че мъжете им са дистанцирани, че не ги обичат или пренебрегват. Има и още нещо - хармонията във връзките често е нарушена от слухове и притеснения, които не се споделят. А в повечето случаи те са фалшиви. Важно е да се говори открито и при пълно спокойствие за тези неща.

Когато не оценяваме труда на другия

Най-честото оплакване на жените, което пропуква семейната идилия е, че мъжете им не оценяват труда им по отглеждане на децата, чистене, пазаруване, организиране на семейния живот. „Въпреки че няма паричен еквивалент, този труд е възможно най-смисленият. Липсата на помощ, благодарност и признателност дълбоко наранява жените и е причина за гняв, който е в основата на много семейни скандали”, казва Даскалова. Тя съветва да не се фокусираме върху ненаправеното и непостигнатото, а да благодарим за направеното и постигнатото от нашите половинки, дори да ни се струва несправедливо малко. Ние възрастните учим децата да казват думичката „благодаря”, а сами забравяме да я изричаме.

Обсебване от професионални ангажименти

Една от клопките в брака е обсебване от работата и проблемите в нея и като следствие пренебрегване на семейството и хубавите мигове заедно. Ясно е, че мъжете намират доказателство за своята себестойност в професионалните си успехи и във финансовото си положение, но това не е причина за игнориране на любимите хора. „В края на живота си никой не съжалява, че не е работил повече и не е печелил повече пари, а че не е показал достатъчно любовта си към близките, че не е прекарал достатъчно време с тях”, казва семейният консултант. Напомнете го на себе си и на половинката до вас.

Романтични не само в началото на връзката

Повечето мъже са романтични само в началото на връзката, но и жените често са кокетни и мили само тогава. Ако не се стараем да печелим партньора си всеки ден, често го губим. Друго важно правило за успешен брак е, че колкото по-толерантни и неосъждащи сме един към друг, толкова по-малко ще се лъжем. Мъжете го обичат това послъгване, защото така пропускат обяснителните разговори.

-----

15% от връзките приключват заради работохолизъм...

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X