Напишете дума/думи за търсене

Трябва да минем през тези 3 фази, за да бъдем заедно завинаги

Всяка любовна история, независимо дали брак или съвместен живот, има три фази, през които преминава. Някои не издържат до последната, но като цяло всички се стремят да бъдат заедно „завинаги“. Кои са метаморфозите на любовта, разкрива семейният консултант Стела Даскалова, автор на книгата „Какво се случва с любовта“.

За първия етап на връзката ключовата дума е „привличане”

„Когато се влюбим, ставаме толкова толерантни и добри, че виждаме предимно положителните качества на човека до нас, а различията помежду ни дори засилват привличането. Показваме своята най-добра версия, живеем тук и сега, грижим се за любовта си. И всичко е прекрасно, докато не се почувстваме достатъчно близки и сигурни във връзката си“, казва Стела Даскалова.

Тогава започва вторият етап. Ключовата дума е „сблъсък”

Звучи парадоксално, но всъщност близостта и сигурността са големите изпитания за любовта. Когато се почувстваме комфортно във връзката, ставаме по-мързеливи, забравяме да се грижим за любовта си. В същото време близостта и чувството за безопасност ни предразполагат да покажем и своята „тъмна страна”. „Всеки има такава, но повечето хора не са готови да приемат без осъждане „тъмната страна” на някой друг“, убеден е семейният консултант.

Когато се почувстваме близки, започва и сблъсъкът на нашите подсъзнателни и съзнателни убеждения, а често и на ценностните ни системи. Колкото по-нетолерантни и емоционално неграмотни сме, толкова по-драматичен ще е сблъсъкът. За голяма част от връзките този етап се оказва последен и те не успяват да преминат към по-високо ниво, независимо дали се разделят или остават да

живеят заедно.

За третия етап ключовите думи са „осъзнаване” и „израстване”

Щастливците, които успеят да стигнат до този етап, знаят истинския смисъл на думата „любов”. Това са хората, които заявяват, че след 20- или 30-годишен брак се обичат дори повече, отколкото в началото. Тези двойки са преминали осъзнато и смело през кризите на връзката, научили са уроците си, разширили са гледната си точка за живота и са се преоткрили. „Оказва се, че тайната на щастливата любов е синхронното личностно и духовно развитие на двамата участници във връзката, които взаимно си помагат да растат“, казва Стела Даскалова. А каква е ролята на децата? Те също като партньора ни са важни участници в тайния замисъл на Вселената, чиято цел в крайна сметка е нашата лична еволюция.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X