Напишете дума/думи за търсене

Как правилно да захраним бебето

Докато кърмим всичко е ясно – даваме кърма и не мислим за пюренца, претопляне, какви храни да избягваме. С първите кашички обаче всичко става по-сложно. Но само на пръв поглед. Кои да са те и кои да изчакат във времето, обясняват неонатологът д-р Стаменка Дачева и Диди Димова – ръководител на Училище за бъдещи и настоящи родители.

Кога започваме да даваме сок на бебето?

Д-р Дачева: Захранването при бебето се прави между 4-6 месец след неговото раждане в зависимост от това как се развива и храни – дали е на естествено, на смесено или на изкуствено хранене. Ако е на естествено, се допуска по-късно захранване - към 6 месец. Ако е на смесено или изкуствено – малко по-рано, към 4 или в края на 4 месец.

Димова: Независимо в кой месец ще започне даването на сокове, основното което трябва да се знае е, че сокът се приема от малкото винаги между закуската и обяда, не на празен, и не на пълен стомах и никога не се поднася в чист вид. Първите 20 дни той се разрежда 1 към 1 с вода, защото плодовата киселина е силна. Така няма да се раздразни хранопроводът на детето и няма да се образуват афтички в устата му. Първият ден се дават 2 мл и половина сок и 2 мл и половина вода. Изчакват се 24 часа, за да се види каква е реакцията на детето и добре ли се приема сокът. Ако няма негативна реакция се продължава на втория ден с 1 ч.л. сок и 1 ч.л. вода. Винаги след това се дава вода или чай на детето, за да може да отмие устата и хранопровода си. Последните 10 дни от месеца на захранването със сок се дават 2 части сок и 1 част вода.

Как става захранването с пюрета?

Димова: Едно от основните неща, на който трябва да се обръща внимание е дали пюрето е подходящо за възрастта на детето, в което е то. Преди да се отвори бурканчето трябва да се измие добре, като се отвори - да се чуе специфичният звук на вакуума и винаги майката първо да опитва от него с лъжичка. Първият ден се дават 2 ч.л. пюре с 2 ч.л. кърма или адаптирано мляко. Тъй като стомашно-чревният тракт на детето досега е бил на течна храна, той постепенно трябва да привикне към по-различната гъстота на новата храна. На втория ден се дават 3-4 ч.л. пюре и 3-4 ч.л. адаптирано мляко или кърма и постепенно дажбата се увеличава. Като следобедната закуска винаги остава мляко и вечерята също е мляко. С новата храна детето се учи постепенно да дъвче и гълта.

20 дни на детето се дава от единия вид пюре (плодово или зеленчуково) и последните 10 дни от месеца на захранването се минава на плодово-зеленчуково пюре.

Кои пюрета е добре да се избягват?

Д-р Дачева: Добре е да се избягват газообразуващите продукти в пюретата в първите месеци от захранването като броколи, карфиол, грах. Те се включват по-късно.

Кога може да се премине на пюрета с месо?

Д-р Дачева: Месните пюрета се дават в 5 месец след раждането на детето. Тогава двойно се увеличава размерът на малкото и изискванията към храната му също растат. Вече са му необходими повече протеини за костната и мускулната система. Има специалисти, които предпочитат включването на месните пюрета в още по-късен етап. Добре е в пюретата да има нетлъсто месо – пилешко, пуешко, заешко.

А кога да се включи месото като храна?

Димова: След навършване на 1 година детето минава към общ режим на хранене. Тогава може да яде и месо.

Кога се добавят плодовете и зеленчуците?

Димова: След 8 месец пасираните пюрета се спират и постепенно се дават настъргани на ситно ренде или намачкани плодове, а зеленчуците - приготвени на блендер, на по-едро. Така детето се учи да дъвче.

А кога се включва жълтъкът в менюто на малкото?

Димова: Според една от теориите жълтъкът се включва в 5 месец след раждането на детето и му се дава през ден по четвъртинка. Други специалисти, както и аз, сме привърженици на захранването с жълтък, когато бебето е на 10 месеца. А има педиатри, които предпочитат това да стане в 11 месец.

Д-р Дачева: В миналото вареният жълтък се включваше от 5 месец през ден по ?, но сега, за да предпазим детето от алергии се преминава към по-късно захранване след 10-11 месец. Тогава организмът му е узрял за приемането на такъв тип храна. От 10 месец детето може да приема храна от детската кухня. Но само ако преди това е било захранено последователно с плодови, зеленчукови и месни пюрета.

Кога могат да се дават стерилизирани краставички?

Димова: Стерилизираните краставички се дават след първата година. Храните, които са консервирани е добре да се включат по-късно в храненето.

Колко трябва да е голямо детето, за да може да хапва ягоди?

Д-р Дачева: Ягодите се дават към 3-годишна възраст. Те трябва да се избягват и от кърмачката, както и мед и фъстъци.

Димова: Майките трябва да са запознати с всички теории на захранване и заедно с педиатъра да изберат най-правилното за детето. Нека не забравяме, че майките са най-добрите педиатри и най-добрите психолози за своите деца, защото прекарват 24 часа с тях. Добре е също така майките да водят хранителен дневник на детето като вписват в него как то е реагирало на отделните храни, към коя е алергично.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X