Напишете дума/думи за търсене

Как да спасим полуовехтелите подправки

Купувате ги почти всеки ден, на малки връзки или опаковки. Дори не забелязвате цената им, тя е пренебрежимо малка и няма да се отрази на семейния бюджет чувствително. Не и в суматохата и изобилието на големия седмичен пазар.

Подправките обаче струват. Всеки път, когато изхвърляте половината връзка пожълтял, изсъхнал магданоз или отдавна отвореното и вече изветряло пакетче с чубрица. Вярно, пускате в кофата дребни стотинки, но в края на месеца сметката може да излезе в едри банкноти.

Може би градинарството не е в кръвта ви или противоречи на градския начин на живот, към който сте привикнали. Но това не ви спира да отглеждате цветя в саксия вкъщи. Няма да попречи и на домашната градина с подправки. Не е нужно да превръщате балкона в разсадник или да посещавате майсторски клас, за да се справите с нея. Трябват ви няколко саксии с качествена пръст и семена. Може да засеете босилек, мащерка, магданоз, копър, розмарин. Не се изкушавайте обаче да сложите всички семена в една и съща саксия. Различните подправки имат индивидуални предпочитания към условията за отглеждане. Копърът например има нужда от много светлина и повече място в сандъчето. Магданозът обаче ще се справи и с по-малко слънце, но пък е чувствителен към засушаване на почвата и е зависим от редовното поливане.

За да не се налага да наизустявате инструкциите за поливане на всяка от подправките и каква светлина й е необходима, направете си пищови. Напишете на парче картон основните изисквания за правилно отглеждане, залепете го на бамбуков шиш и го забодете в саксията.

Ако все пак отглеждането на домашни подправки ви се струва твърде ангажиращо и сложно, купувайте и съхранявайте разумно. Една връзка магданоз ви стига за няколко дни, но трудно може да я опазите свежа.

- Нарежете половината от връзката на дребно, сложете я в найлонов плик с цип и я замразете във фризера. Към нея може да добавяте по всяко време нови порции зелено.

- Останалата част натопете в чаша вода, но я сложете в хладилника. Зелените подправки не издържат дълго на кухненския плот, дори и хидратирани.

Сухите подправки най-изгодно може да закупите на едро от специализиран магазин или щанд на пазара. Проблемът обаче, че трудно може да ги употребите преди да загубят аромат. Комбинирайте покупката със съседи или приятели и поделете количеството. Разходите също.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X