Напишете дума/думи за търсене

С какви природни средства да държим болестта надалеч през пролетта

Преди зимата сякаш обръщаме повече внимание на здравето си, взимаме превантивни мерки – витамини, имуностимуланти и други, но въпреки това организмът се изтощава и много често дори да сме удържали фронта, се разболяваме точно в началото на пролетта. Не забравяйте, че при всеки преход между сезоните, тялото ни има нужда от помощ да се приспособи.

Пчелни продукти

Те са най-добрият помощник в усилване на организма. И макар че повечето хора залагат само на меда, който наистина е силно антибактериално средство, е най-добре да го комбинирате с други пчелни продукти.
Не спирайте клеевата тинктура. Ако сте пили през зимата, не я спирайте в началото на пролетта изведнъж. Продължете поне още месец – 15 капки, разтворени във вода всеки ден по два пъти са известна гаранция, че няма да посрещнете топлите дни с кашлица и хрема. Пчелното млечице също е доказано като усилващо силите на организма. Освен това то подобрява обмяната на веществата, кръвообразуването, стимулира функциите на жлезите с вътрешна секреция и повишава апетита, като по този начин прави организма ни много по-силен за преходния период.


Не забравяйте и пчелния прашец. Благодарение на съдържащите се в него витамини, аминокиселини и микроелементи като цинк, селен и магнезий, пчелният прашец действа тонизиращо на организма. Идеално е в борбата с психическата и физическата преумора.

Микроелементи

Те подсилват организма и подпомагат да се чувстваме изпълнени с енергия. Заложете на изпитани комбинации като например цинк + селен, която намалява възможността на станем жертви на пролетни простуди. Изследванията показват, че хората с дефицит на цинк са по-податливи на инфекции. Не пренебрегвайте и доказани съставки като сярата, която подсилва дихателните пътища и унищожава микробите или микроелемента мед, активиращ метаболизма и действащ антибактериално.

Пробиотици

Те подобрят чревната флора и ни правят по-устойчиви на вирусите. Изследванията доказват, че приемани всекидневно, намаляват риска най-вече от коварните пролетни стомашно-чревни инфекции. Могат да бъдат намерени различни разновидности хранителни добавки с пробиотици, както и комбинации от мултивитамини и пробиотици, които са идеални за този период.

Витамин С

Колкото и банално да ви звучи, не пренебрегвайте този витамин. Той има невероятната възможност да стимулира почти всички органи в тялото ни и освен това подпомага усвояването на желязото, което унищожава бактериите и вирусите в организма ни. Винаги се препоръчва да го приемате в естествен вид от портокали, киви, зеле... А ако все пак решите да заложите на хапчетата, винаги го комбинирайте с други витамини. Най-добрият избор са мултивитаминните добавки, които съдържат също и витамин Е и В.

Етерични масла

Освен приятни, те са и много ефикасни, особено за справяне с неразположенията при смяна на сезоните. Посрещнете подобаващо пролетта, като прочистите дома си – започнете с най-важното – въздуха. Използвайте за пръскане разтвори на етерични масла, които действат антибактериално като евкалипт, мащерка, лавандула, розмарин.

Акупунктура

Чрез стимулиране на определени точки по тялото, се благоприятства циркулацията на виталната енергия. Така че тези сеанси не са лукс, а необходимост при смяна на сезоните. Задължителни са за хора, които са предразположени към дихателни инфекции, преумора и депресии. Смята се, че два-три сеанса са достатъчни, за да посрещнете топлото време в идеална форма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X