Напишете дума/думи за търсене

Пицата на Ненчо Балабанов

Когато бил на около 11 г., малкият Ненчо Балабанов решил да изненада родителите си, като направи кюфтета. Забъркал каймата, сложил подправки и знаел, че трябва да добави и яйца. Но не знаел колко точно. Сложил толкова, че като оформил кюфтетата и ги пуснал да се пържат, се получили нещо като омлети, които започнали да излизат от тигана.

Така или иначе научил се да прави кюфтета. А след това многократно експериментирал, за да затвърди, а и да обогати кулинарния си опит.

Когато дошъл да учи в НАТФИЗ от Котел, карал предимно на яйца, които сам си бъркал с различни добавки, както и купешка храна. Рядко се заемал да си готви нещо по-сложно. “И до днес рядко ми остава време, непрекъснато пътувам. Но ако нещо ми се дояде и няма кой да ми го сготви, веднага отварям рецепти, интернет и го правя. Имам сръчността, но готвенето не ми е любимото нещо”, обяснява актьорът.

И въпреки това напоследък той се е специализирал в правенето на тънка и хрупкава пица с вкусна плънка. (Виж рецептата в карето вдясно – б.а.) Когато я сложи да се пече обаче, я следи зорко. Към края застава пред печката и дебне, за да не изтърве сублимния момент, в който да я извади. “Защото се оказа, че дори разлика от една минута е решаваща. Първата ми пица стана на гума, защото я пекох само малко по-дълго”, обяснява Ненчо Балабанов.

Напоследък той гледа да не прекалява и с пицата, защото е ограничил тестеното и хляба до минимум. Купува само от време на време. “То, ако е само хляб – добре. Но ние го комбинираме с меса, зеленчуци и какво ли не. Предпочитам вместо хляб да хапна картофи соте или някакъв ориз, и то съвсем малко - казва комикът и продължава: - Месо също обичам, но вече внимавам откъде го вземам.

Предпочитам телешко пред свинското и риба пред телешкото. Любима ми е сьомгата.” Приготвя я на тефлонов тиган с прясно изцеден лимонов сок и без никаква мазнина – рибата си пуска достатъчно. Става готова за минути, като се обръща, за да се изпече от двете страни. “Може да се сервира със зеленчуци, които са предварително нарязани, а после се готвят за кратко в мазнината от рибата, за да поемат от нейните омега-3”, смее се актьорът.

Наскоро приятелката му – певицата Йоана Драгнева, с която подготвят дует, го изненадала с интересна рецепта със сьомга и манго. “Не знаех, че въобще може да се комбинират. Направи една страхотна рецепта с малко уиски – тя е много добра”, казва за нея Ненчо.

Освен тестените той избягва и пържени и мазни храни. Но не спазва диети и не се ограничава от нищо на сто процента.

Не яде само мед. И то защото е алергичен. “Не е нещо фатално, не ми се налага да си бия някакви инжекции, ако го ям, но се усеща един дискомфорт. Както, когато си ял сурова дюля, някак ти присяда... Някакъв вътрешен обрив се получава, така че не съм лишен от удоволствието да ям мед. Но пък само към него съм алергичен, така че – здраве да е”, казва Балабанов.

В хладилника му винаги има яйца, прясно и кисело мляко, плодове и зеленчуци. Най-вече портокали, лимони, ябълки, моркови и джинджифил. С тях започва всеки негов ден. Сутрин актьорът си прави фрешове, като ги редува – ако днес пие изцедени лимони и портокали, утре ще е на морков, ябълка и корен от джинджифил. Старае се да закусва с фреш дори когато пътува, а напоследък това се случва често заради многобройните му участия.

Клипът към първата солова песен на Ненчо Балабанов – “Няма дилема”, излезе преди седмица и вече има близо 50 хиляди гледания в ютюб. Музиката е на Ненчо Балабанов и Светлин Къслев, текста написал сам актьорът, а клипът е дело на Павлин Иванов, известен като Башмоушън. В края на октомври ще излезе и дуетът на Ненчо Балабанов с Йоана Драгнева.

РЕЦЕПТАТА НА АКТЬОРА

Пица с прошуто и синьо сирене

ПРОДУКТИ

Тесто от фурна (не охладено или замразено от супермаркет), домати за доматен сос или готов сос с босилек, прошуто, царевица или кисели краставички, кашкавал, синьо сирене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разточваме тестото на много тънко и го разстиламе в намазнена тава.

Намазваме блата с доматения сос, който сме купили, или го приготвяме сами от настъргани домати, които врят до сгъстяване.

Наръсваме с царевицата или ситно нарязаните кисели краставички, подреждаме резените прошуто, а най-отгоре настъргваме кашкавал и малко синьо сирене.

Печем пицата на 200 градуса до зачервяване, като внимаваме да не я препечем, за да не стане блатът като гума.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X