Забравете протеиновите блокчета, просто хапнете мравка, скорпион, червей, личинки на щурци или скакалци. Да, това е напълно сериозно и вероятно след години ще е нещо нормално, защото в насекомите се съдържа протеин в пъти повече, отколкото в месото. Да не говорим, че разходите за отглеждането им са далеч по-ниски.
Давид Форе е категоричен, че няма да се откаже от насекомите въпреки отнетата звезда на “Мишлен” от ресторанта му “Афродита” в Ница.
Ентомофагията, или яденето на насекоми, всъщност съществува от хилядолетия, включително в Европа, но едва в последните две десетилетия започна създаването на специални ферми за отглеждане на ядливи, като един от пионерите е Франция. Специалистите отбелязват, че до 2050 година нуждата от животински протеини за изхранване на хората ще нараснат с до 80%. Като се има предвид, че в момента до 70% от наличната земеделска земя на планетата се използва за отглеждане на животни за нуждите на млечната и месната промишленост, то все по-належащо е намирането на алтернатива.
Специалистите обаче са на мнение, че растителните протеини няма как напълно да заместят животинските и затова перспективата е в насекомите. Така ударно се раждат фермите, които доказват, че са далеч по-рентабилни. В действителност в кухните на много страни, предимно в Азия, но също и в Латинска Америка, открай време има инсекти. Да не говорим, че в Италия се продава особен вид сирене - Казу Марцу. То е специалитет на остров Сардиния и се приготвя от овче мляко. Някои го наричат гнило.
За всеки инсект си има подходящо вино.
В него има ларви на сиренната муха, които в момента, когато сиренето вече е узряло, са станали хиляди. А киселината от тях придава специален вкус на продукта. Важно е да се знае, че сиренето е годно за ядене само ако ларвите са живи. Иначе става токсично. А всеки по желание може да ги отстрани или да яде заедно с тях. И несъмнено бумът на насекомите доведе до използването им от най-известните шеф готвачи.
Баварски крем, грах, пяна от моркови и червеи в “Афродита”.
Един от най-изявените е френският шеф Давид Форе, създател на ресторант “Афродита” в Ница. И колкото и куриозно да звучи, още през 2010 г. той загуби звездата си от “Мишлен” именно заради прекаленото новаторство, свързано с активното внедряване в менюто на ядливи насекоми. Форе обаче е категоричен, че няма връщане назад и посочва, че инсектите, които ползва в кухнята си, купува от фирма в Тулуза.
Тук е мястото да посочим, че дори и в Азия вече никой не ходи в гората или на полето, за да лови скакалци или да събира червеи, освен може би в затънтени населени места. Но дори и там са се научили, че някои от тях може да са отровни, а други не трябва да се събират, когато са в размножителен период. Отглеждането на насекомите днес обикновено става в специални ферми, а подготовката им, преди да станат годни за консумация, включва отстраняване на някои части от телата и най-вече на фекалиите. За последното е нужно бубите да плуват известно време във вода. Всъщност целта на отглеждането на инсекти за ядене във ферми не е свързано само с опасността от отравяне, но и с възможността прекаленото им събиране от дивата природа да наруши баланса и хранителната верига.
Скакалец с вино.
Така или иначе ядливите инсекти вече са стотици, а известните шеф готвачи са все по-изкушени от работата с тях. На предизвикателството се поддаде и Рене Реджепи - създател на ресторант “Нома” в Копенхаген и заведения с това име на други места в света. Някои вече са особено напреднали, като сред тях освен посочените, са още бразилецът Алекс Атала, мексиканецът Бенито Молина и Дейвид Гордън. Както казахме по-горе, модата да се консумират насекоми се развива бурно и логично мотивира откривателите на комбинации. Така се появи и упътване за това кои са най-подходящите вина за съответните инсекти. А спецовете твърдят, че тарантули е най-добре да се консумират с Шардоне, скорпиони с Пино ноар, мравки с бели вина с дъх на плодове и флорални мотиви и т.н.
Щурци в балончета уиски и кубчета с круши от Форе.
За обобщение ще цитирам шеф Давид Форе, който казва: “Преди 15-ина години беше почти невъзможно да намериш истински суши бар в Европа, а сега едва ли не има на всеки ъгъл. Същото ще е скоро и с местата, където ще се предлагат насекоми.”
Мравки с ананас от Алекс Атала.Пържена тарантула.Жива скарида с мравки в “Нома” в Токио.Салата с пчели. Съдържа замразени възрастни пчели, замразени пчелни какавиди, замразени пчелни ларви, винен оцет, дижонска горчица, пчелен прашец, маруля, ядливи цветя.Бисквитки с бял шоколад и восъчни червеи.Казу Марцу
Колкото повече отстъпки прави на руснаците, толкова повече те вдигат летвата, казва Камен Невенкин, който следи конфликта от самото му начало
Справедливостта отсъства в сегашния мирен план, да не забравяме колко войни са започвали заради факта, че не са излекувани раните от миналото
Авторът на военноисторически книги Камен Невенкин е един от
Петролът продължава да поевтинява на международните пазари. Това става на фона на опасенията на инвеститорите за спад на търсенето на черно злато в условията на търговска война, провокирана от митата върху вноса в САЩ, налагани от администрацията на американския президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, цитирана от БТА
"Европейската народна партия" избра заместници на председателя на партията Манфред Вебер, който бе преизбран по време на конгреса на ЕНП във Валенсия. Издигнатата от ГЕРБ Мария Габриел обаче не е сред тях. Това стана ясно от публикация на партията в социалната мрежа "Екс".
За 10-те места за зам.-шефове, се бориха 12 кандидати
Коментари (0)
Вашият коментар