Напишете дума/думи за търсене

Защо харесваме лоши мъже

Защо повечето жени толкова си падат по така наречените лоши момчета и са готови да поддържат илюзорна връзка с човек, който очевидно ги прави нещастни? Отговорът е колкото логичен, толкова и емоционален – защото природата ни е надарила с магарешки инат и способност да научаваме уроците си, само ако ги преживеем болезнено.

Какво е алфа-самец?

За да съхрани рода си, първобитният мъж (както впрочем и всяко друго животно) трябвало да остави колкото се може по-многобройно поколение – а за това било нужно да се осъществява сексуален контакт с възможно най-много партньорки. Преди векове подобно поведение е можело да си позволят само алфа-самците – тези, които са заемали доминиращо положение в племето, генетично най-добрите от всички. Според учените днешните алфа-самци са наследили високата сексуалност и привлекателността от своите предци, а цинизмът по отношение на „слабия” пол е страничен ефект. Древните инстинкти заставят и днешните жени да избират самците с най-добър генетичен код – като уловката е, че те не винаги са истински алфа-самци, а просто жалки имитатори. Обаче за щастие и това има своите преимущества.

В съвременния свят те не са най-добрият вариант за сериозна връзка, но в това отчасти е чарът им – непредсказуемост в комбинация с решителност и настоятелност, които са в състояние да завъртят главата на (почти) всяка жена. „Жертвата” постоянно живее с мисълта за среща с любимия и винаги е готова да го приеме, отказвайки се заради него от всичките си планове и принципи. Ако има склонност към себеразрушаване, тя много бързо се отказва от личния си живот, от срещи с приятели и хобита и постепенно започва да живее само заради неговите интереси, забравяйки своите.

Цялото й съществуване се свежда до един-единствен човек, макар че срещите му с него са изключително редки и само когато той реши. Непредсказуемостта (която може би е по-правилно да се нарече пренебрежение), поддържа тръпката и изостря сексуалното желание. А продължителността на подобни връзки зависи само от устойчивостта на нервната система на „жертвата”.

Опитът проба – грешка

Най-големият кошмар за повечето родители е дъщеря им да се влюби в лошо момче, защото не искат да я гледат как страда и се топи по любов по някой, на когото не му пука за нея. Но всъщност да имате в живота си поне едно – и максимум две – лоши момчета е привилегия. Защото те ни учат да развиваме инстинкта си за самосъхранение. Малко по малко, с цената на излъгани надежди и няколко нервни кризи осъзнаваме, че за Любовта не е нужна единствено страст и че пърхащите пеперуди в стомаха не са достатъчни, за да наречеш някого своя половинка.

Алфа-самците ни помагат да се справим със собствените си комплекси – ако се изживяваме като спасителки и жертви, или страдаме от неувереност или адреналинов глад. Те са балсам за самочувствието на всяка жена – защото я карат да се чувства красива като принцеса и богиня в леглото. Учат ни и на търпение – способността да чакаш, за да получиш това, което отчаяно искаш. Учат ни, макар и бавно и мъчително, да култивираме себеуважението си – защото когато някой си позволи очебийно да не зачита достойнството ти, не ти остава нищо друго, освен сам да му го тикнеш в носа.

Срещите с лоши момчета по житейския път изострят сетивата ни за качествата, които НЕ искаме да притежава мъжът до нас. Те всъщност са голямото училище, което ни подготвя да забележим и оценим човека, с когото ще сме истински щастливи – но само ако имаме очи, уши и разум за собствените си грешки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X