Напишете дума/думи за търсене

Наталя Кобилкина: Представете си, че Вселената е сервитьор в ресторант

Добре е да разпределяме задълженията си у дома не на мъжки и женски, а на нещата които обичаме и не обичаме да правим. Често мъжете предпочитат да готвят, а жените да чистят. Ако и двамата не си падате по тези неща, важно е да поемате своята част от отговорността, твърди психоложката Наталия Кобилкина. Добре е обаче това да бъде доброволно избрано, а не насила.

Награждавайте го за усилията

Дами, разберете какво е интересно за него. Молете го за помощ в домакинството и оценявайте свършената от него работа. Дори да ви помогне за нещо незначително, благодарете му. Не е лошо да го награждавате за усилията, смята Кобилкина. Така следващия път, той ще е много по-мотивиран. Запомнете, че мъжът не понася, когато жената се държи сякаш той й е длъжен.

Сред основните грешки, които ние жените допускаме е, че често сме недоволни. „Представете си, че Вселената е сервитьор в ресторант, който не чува какво му говорите, а само вижда какво избирате. Ако отворите менюто и посочите с пръст това което не обичате, сервитьорът ви носи точно това, защото, посочвайки го, вие го избирате. Така още повече му се сърдите, защото точно това не искате и пак го посочвате. Така се получава и във взаимоотношенията ни”, обяснява психоложката. „Това, на което фиксирате вниманието си, това привличате в живота си. Така че бързо намерете 10 неща, които любимият ви прави за вас, и благодарете вътрешно в себе си за тях. Дори да не го изкажете на глас, пак ще е достатъчно, за да има промяна.”

------------

Уважавайте и почитайте себе си, само така ще го вдъхновите да ви помага, обяснява Наталия. Обичайте себе си и винаги се поставяйте на първо място. Казвайте на висок глас за какво копнеете, от какво имате нужда и за какво сте благодарни. Само така можете да бъдете жената, заради която той ще бъде готов на подвизи. Моли го за големи неща, мъжът иска да спасява, да е силен. Дребните неща не са интересни за него.

-------------

Чорапи на пода – това е прекрасно!

А как се търпят досадните привички на партньора, попитахме психоложката? Ако например той всеки ден си хвърля чорапите не където им е мястото? „Преместете фокуса и намерете в дразнещия навик нещо позитивно – съветва Кобилкина. Има ли резултат от това, че му се карате години наред? Разбира се, че не! Ако влезете вкъщи и видите чорапите му пак на пода кажете си: „чорапи! Това е прекрасно, значи все пак той ги сменя, което е добре. Значи, че той е жив и здрав и е бил днес вкъщи.”

А ако той е от мъжете, които постоянно очакват от вас да вършите и мъжки работи? Ако ви е научил на това и до ден днешен не се бунтувате срещу желанието му да ви товари с непривични дейности, според психоложката това е признак, че не уважавате майка си и не почитате жената в себе си. Първото нещо, което трябва да направите, съветва Наталия, е да подобрите отношенията с майка си. Ако отношенията ви с нея не са наред, всички психологически съвети, които четете по списанията няма да работят. Независимо какви родители имаме, наша е отговорността да сме в добри отношения с тях. Да ги обичаме, да ги уважаваме и да им показваме тяхната значимост за нас. Докато не постигнем това, нищо не сме постигнали и ще продължим да имаме проблеми с нашите партньори и деца, категорична е психоложката. „Научете се да обичате жената вътре в себе си. Приемете, че сте прекрасно цвете, създадено за красота, радост и удоволствие. Тогава мъжът никога не би ви предложил да вършите мъжка работа. Всичко е закодирано в нас и партньорите ни са огледала. Променете себе си и той ще се промени.”

----------

Нанси Хюстън, писателка

„Най-много съжалявам, когато наблюдавам млади семейства, в които и двамата родители са отдадени на кариерата си, а децата и изобщо семейството остават на втори план. Жените не бива да възприемат буквално мъжките ценности и най-вече властта, мъжките амбиции, мъжкия стил на поведение. Няма нищо унизително в домашните задължения, стига да ги вършите с удоволствие и със съзнанието, че допринасяте за чувството на уют вкъщи и за качеството на семейния ви живот. „

- - -

Според проучване на Университета в Мериленд, САЩ, през работната седмица жените се трудят 16 часа повече от мъжете, което значи по 3 часа на ден отгоре. Освен професионалните задължения обикновено нежният пол се грижи за къщата и за децата, чисти, готви, пазарува... Важно е мъжете да се включат в тази въртележка, но това да стане така, че партньорът да не се почувства унизен, а деликатно стимулиран.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X