Напишете дума/думи за търсене

Пренатест – за спокойна и информирана бременност

Несъмнено бременността е един от най-вълнуващите, но същевременно и отговорни етапи в живота на една жена. Наред с радостта и очакването на новия член в семейството е необходимо бъдещите майки да помислят за здравето на тяхното бебе още преди да е настъпило раждането. По тази причина през периода на цялата бременност е необходимо да се провеждат редица изследвания, които да следят и да спомогнат, както за спокойствието на майката, така и за раждането на здраво бебе.

През последните години бременните жени в България, могат да се възползват от иновативните неинвазивни пренатални тестове (НИПТ) за проследяване на бременността. Чрез тях на много ранен етап (още от 9-та гестационна седмица) може да бъде установено, без риск за майката и бебето, дали плодът е засегнат от най-честите хромозомни аномалии, сред които и синдром на Даун.

В България повече от три години неинвазивният Пренатест е достъпен за семействата, очакващи дете. За това време Пренатест успя да се утвърди като тест №1 сред неинвазивните пренатални тестове, а в първите месеци на 2016 г. Пренатест достигна и до своя хиляден пациент. Нейното име е Марияна Георгиева, на 35 години, от град Пловдив. Ето какво сподели Марияна след направата на Пренатест:

- Ще Ви помолим да разкажете малко повече за себе си. Това първа бременност ли е за Вас? Как разбрахте, че стe бременна? В какъв момент от живота Ви застигна тази новина?

- От шест години съм с моята половинка – Румен, а от три години сме семейство. Това за нас е първо, очаквано от много години дете. След много дълго чакане, ето и ние сме на прага да посрещнем на бял свят нашето дете. Двете чертички бяха най-щастливият момент, с който сме се сблъскали и поставиха нов етап в нашия семеен и емоционален свят.

- Какво Ви накара да се насочите към изследването Пренатест?

- Срещата ми с Пренатест беше неочаквана за мен. Направиха ми двата БХС (ранен и късен биохимичен скрининг). Резултатите им бяха лоши, с много големи отклонения, с голям риск детето ни да се роди със синдром на Даун. Така стигнахме до направата на Пренатест. Тогава за мен Пренатест беше чуждо и непознато изследване.

- Доколко бяхте запозната с рисковете от генетични аномалии при плода, когато забременяхте?

- Бих казала, че бях доста запозната с генетичните аномалии още преди да забременея. Има доста информация, която бях изчела и която ми бе дала основите за познанията. Но колкото и да се чувстваш подготвен за такъв момент, никога не е така, когато се сблъскаш с него. Да, след като минах по този път, бих казала, че сега съм по-запозната и бих помогнала на всеки в такъв момент.

- След като разбрахте резултата от Пренатест, как се почувствахте?

- Истински щастлива, както аз, така и моят съпруг. А след голямото щастие, дойде и истинското спокойствие. Всички рискове бяха отхвърлени, всичко бе наред, нямаше поводи за притеснение вече. Почувствах облекчение.

- Какво послание бихте отправили към всички бременни?

- Пожелавам на всички бъдещи мами една спокойна бременност. Бъдете отговорни към себе си и Вашето дете, не подминавайте с безразличие тестовете и изследванията. Никой не е застрахован. Но за щастие, животът вече е друг, медицината ни дава много шансове и осигурява спокойствие в живота ни.

- Бихте ли препоръчали Пренатест на свои близки и познати, които планират бременност?

- Да, бих препоръчала Пренатест, не само на моите приятели, но и на всички, които планират или вече са бременни. Ако го направят, ще избегнат много излишни притеснения и емоции, а и ще внесат много яснота по въпроси, които биха ги притеснявали до края на бременността. Подарете си щастие и спокойствие с Пренатест!

Пренатест е предпочитан метод за пренатален скрининг и от водещите специалисти акушер-гинеколози в България. Това е така поради доказаните технологии, прилагани в немската лаборатория Лайфкодекс, стриктният качествен контрол на анализа и надеждните резултати. Ето какво сподели д-р Мариела Даскалова, ембриолог от Център за репродуктивно здраве „Д-р Васил Даскалов” – гр. Пловдив, за ролята на Пренатест в пренаталната грижа.

- Вече повече от три години, Вие като специалист, препоръчвате на пациентите си извършването на Пренатест – какво показва Вашият опит?

- Практиката ни показва, че бременните жени са все по-информирани за новостите в медицината и дори сами се обръщат към нас с въпроси за ползите от различните тестове, за сроковете за извършване, какво показват и за какви заболявания е възможно да се проведе скрининг.

- Смятате ли, че Пренатест е добре да се извършва от всички бременни жени, а не само от тези, които попадат в така наречените по-високо рискови групи?

- Ние сме привърженици на всички тестове, които са силно информативни за лекаря и носят спокойствие на нашите бременни. По-високо рисковите групи бременни са обект на повишено внимание от страна на лекаря, но трябва да имаме предвид факта, че при всяка бременност има риск от хромозомни аномалии, дори ако първоначално сме я оценили като ниско рискова.

- Защо е важно генетичните аномалии при плода да бъдат установени на възможно най-ранен етап?

- Съвременната наука е насочена към ранно откриване на заболявания и предразположения към тях. Нивото на диагностика в много области е толкова високо, че не е нужно да чакаме едно заболяване да се прояви, за да вземем мерки. Това с особена сила важи за пренаталната медицина. Ранното откриване на дадено заболяване ни дава възможност да вземем адекватни мерки, включително и по време на бременността. За наша радост, в България можем да предложим най-съвременни методи за лечение, в това число и вътреутробна хирургия. А и бременната жена в нашия век иска да има информация за това, което се случва с нейното бебе, а не едва при раждането да разбере всичко ли е наред или има проблем.

- Кои са най-честите причини, поради които пациентите решават да направят Пренатест?

- Най-често това е препоръка от страна на лекар, въз основа на предишни бременности или раждане на дете с хромозомна аномалия. Както и такива, които нямат определени рискове, но желаят да се възползват от предимствата на съвременната медицина. Целта винаги е една – бременността да завърши с раждането на живо и здраво бебе от жива и здрава майка.

Пренатест е прецизен ДНК тест за безопасно и ранно установяване на Синдром на Даун и най-честите хромозомни аномалии при плода. Изследването се предлага на територията на цялата страна, което го прави изключително удобен за пациента, при организиране на процедурата. Пробите се изпращат в Германия, лаборатория Лайфкодекс, която е сертифицирана по най-високи европейски стандарти за извършване на изследването. Те преминават редица качествени контроли, за да се избегнат и сведат до минимум възможностите за подаване на некоректни резултати. Получените резултатите са подкрепени с медико-генетично становище от най-добрите специалисти по медицинска генетика в страната, а в цената на изследването се включва и лична консултация с генетик, при желание от страна на пациентите.

Отскоро за българските пациенти е налична и услугата Пренатест онлайн - финансово по-достъпен вариант на теста, чрез който ще можете да заявите избрания от Вас пакет на Пренатест, чрез нашата интернет платформа.

За да запишете час за Пренатест или за да получите повече информация за изследването, свържете се с нашите специалисти.

Антония Дюкенджиева, биолог НМ Дженомикс

X