Напишете дума/думи за търсене

7 тайни съвета, които ще улеснят живота на домакинята

Когато се налага да избирате между времето, прекарано с любимите ви хора, и чистия и подреден дом, възползвайте се от тези секретни методи за почистване, които прилагат експертите.

1. Задайте посока

Започнете почистването от най-отдалечената стая, като постепенно се движите към коридора. Посоката е от ъглите към изхода, отгоре надолу. Ефективността се повишава и от това, че като погледнете назад, виждате почистено пространство.

2. Ред на действията

Когато чистите спалнята или детската стая, първо сменете спалното бельо, после избършете прах, след това почистете повърхността на мебелите и огледалата. Чак след това пуснете прахосмукачка или пристъпете към влажно почистване. Ако направите обратното, прахът от шкафовете ще се окаже на пода и там ще трябва да повторите почистването.

3. Сортирайте боклука

Ако все още не го правите, тотално сте изостанали в миналото. Събирането и изхвърлянето на боклука разделно не е сложно – въпрос на навик, с който обаче сме изключително полезни на планетата.

4. Пулверизаторите спасяват бюджета

Вместо гел или прах избирайте универсални средства за почистване с пулверизатор – те са по-икономични и често са по-ефективни от останалите.

5. Скрити развъдници на мръсотия

Не забравяйте да почистите пода под завесите, первазите под щорите, дръжките на вратите, дистанционното на телевизора, ключовете и другите места и предмети, които често забравяме, но също събират прах. В противен случай ще се превърнат в истински развъдници на мръсотия, справянето с която ще ви отнеме повече време.

6. Сприятелете се с ютията

За някои гладенето е истински кошмар, но истината е, че е лесно, когато се извършва правилно. Ризите се гладят най-добре, когато са влажни. Ако сте пропуснали този момент, може леко да навлажните тъканта. Но не забравяйте, че коприната се глади само суха. При мъжките и женските ризи започнете от яката, след това преминете към маншетите и ръкавите, а чак след това – към гърба и предната част. Светлите дрехи може да гладите от лицевата страна, но тъмните и тези с щампи и бродерии – само от обратната. Гладете всички дрехи на принципа от малкото – към голямото.

7. Пестете времето

За почистване на едностаен апартамент ви трябват около час и половина-два, за двустаен – два часа, за тристаен – около три часа. Не се разсейвайте в разглеждане на стари снимки, проверка на Фейсбук или пиене на кафе. Първо чистенето, после развлеченията. Иначе рискувате да се занимавате с домакински задължения цял уикенд.

Харесайте Facebook страницата ни, благодарение на която нашите текстове ще достигат по-неудържимо до вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X