Напишете дума/думи за търсене

Съвременни идеи за кухнята

Най-важното за едно семейство са любовта, хармонията и уважението. А най-значимото място в дома, където се радваме на семеен уют, е кухнята, която свързваме с топлината на домашно приготвената храна и задушевните разговори. Освен комфортна, кухнята трябва да е и красива – затова ви предлагаме кратък обзор на последните тенденции в кухненския дизайн.

Кухня и хол в едно

През последните години често срещана тенденция е обединяването на зоните на кухнята и хола. Така пространството се разширява и позволява съчетаване на различни функции – готвене, гледане на телевизия, посрещане на гости и т.н. Такъв проект е възможен и в по-малките апартаменти. Например, ако размерът на кухнята е малък, кътът за хранене може да се организира между две стаи. Това е добър вариант и за квартири тип студио. Ако се спрете на него, не забравяйте да се снабдите с мощен абсорбатор – за да не се носи уханието на храна из цялото пространство.

Природни цветове и форми

Еко модата завладява и интериорния дизайн. Сега на дневен ред са природните цветове: тъмносиво, розово, тревистозелено, дървесно, синьо-зелено, млечно, ментово, гроздово... Цветовете трябва да са наситени и дълбоки, без да са ярки. Любовта към природата намира израз и в използваните материали – дизайнерите съчетават съвременните високотехнологични материали с натурални – дърво, кожа, камък, стъкло.

Фасади

Преди години всички кухни изглеждаха приблизително еднакво – горни и долни шкафове, мивка, електроуреди. Днес има голямо разнообразие – може да сложите кухненски „остров” в центъра на помещението, да захващането шкафовете не за стената, а за тавана, за да разширите визуално помещението, да сложите огледала на стените, за да създадете ефект на „плаващи мебели”. Актуални са гланцираните фасади, за които се използва фибростъкло – то е по-леко от стъклото, като изглежда по абсолютно същия начин. Интересно техническо решение са сензорните щори, които се отварят при доближаване на ръка към тях – така ако ръцете ви са мокри или изцапани, няма да оставите петна. Още една модна тенденция са невидимите брави и дръжки, които са подходящи както за гланцирани, така и за дървени повърхности.

Осветление

Кухненската мода диктува смяната на обикновените лампи с оригинални осветителни тела от хартия, плат, стъкло, пластмаса. Ако таваните в дома ви са по-ниски, не използвайте висящ полюлей със строги геометрични форми, а изберете по-необичайна конструкция, например във вид на корона или цвете. И не забравяйте, че колкото по-тъмни са стените, толкова по-мощни трябва да са осветителните тела. За целта може да изберете лампа от тънко фибростъкло (около 4 мм), която достатъчно лесно пропуска светлината.

Тапети и плочки

Повечето хора предпочитат да използват за стените на кухнята тапети или плочки. Ако сте сред тях, съветът на дизайнерите е да обърнете внимание на тапетите – текстилни, с добавка на метални нишки, от сезал и лен, с имитация на мрамор и др. Плочките са все по-малко популярни, но ако държите на тях, изберете геометричните рисунки – квадрат или шестоъгълник.

За пода

Ако обмисляте смяна на покритието на пода, първото, на което трябва да обърнете внимание, е функционалността. В кухнята има най-голям риск да разлеете по пода мазнина, кафе, вино. Най-практично в това отношение са плочките и камъкът – не се драскат и изискват елементарно влажно почистване. Ако обаче имате проблеми с придвижването или страдате от болки в кръста, е важно подът да не се хлъзга – в този случай добър вариант са бамбукът, коркът, гумата и всякакви материали, базирани на гума, дърво, пластмаса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X