Напишете дума/думи за търсене

Зимата изнервя хормоните

Носталгия, тъга, потиснатост – всички тези емоции са напълно нормални през студените месеци. Учени обаче доказаха, че жените наистина са много по-изнервени през зимата. Защо е така?

Не става дума за стандартната лудница по празниците, шопинга, трапезите и понасянето на близките. Напротив, учените са категорични, че дори и без тези фактори, ние сме много по-нервни през зимата, по-агресивни, по-нетърпеливи и често дори по-резки с околните. Според специалисти от университет в Индиана за всичко са виновни женските хормони.

Жените или мишките

Опитите са проведени с мишки, затова все пак остава въпросът дали твърдението на учените важи за жените или само за мишките от женски пол. При лишаване от слънце и топлина женските мишки стават много по-агресивни от мъжките.
Екипът провежда опит със 130 хамстера, разделени на групи. В продължение на една седмица и двете групи са подложени на светлинно облъчване, равняващо се на това в стандартен летен ден. След това едната от групите е поставена на друг режим – облъчването е като това в стандартен зимен ден. Някои от хамстерите, подложени на тази „изкуствена зима“, започват да проявяват симптоми на раздразнителност, неравност и дори нападат околните. Учените са изненадани, когато установяват, че агресивните хамстери са само от женския пол. Другите – тези от мъжки, дори и подложени на новия режим, не проявяват никой от симптомите.

Хормон на младостта

През зимата тялото ни произвежда много по-малко мелатонин – хормонът, който регулира съня и отговаря за спокойствието ни. Именно заради по-малкото излагане на светлина секрецията му в организма значително намалява. Но освен за съня мелатонинът играе и друга важна роля. При жените той стимулира секрецията на друг важен хормон – дехидроепиандростерон (DHEA), често наричан хормон на младостта. Той влияе на доброто настроение, на спокойствието и на възможността ни да понасяме по-лесно стреса. Когато нивата на мелатонин намалеят, намалява и секрецията на DHEA и следователно ние ставаме по-изнервени, по-агресивни, по-ядосани.
Затова специалистите препоръчват през зимните месеци при всяка възможност да излезем на слънце, да се възползваме да открием лице или ръце на лъчите дори когато е много студено.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X