Напишете дума/думи за търсене

3 важни теста за кожата, които може да направим сами

Ако искате козметичните процедури (маски, кремове, пилинги, масажи и т.н.) да са максимално ефективни, е от изключително значение правилно да определите типа на кожата си според три показателя – до каква степен е мазна, чувствителна, еластична. Добрата новина е, че можете да го направите сами, в домашни условия.

Степен на омазняване

Измийте лицето си със сапун и след половин час сложете върху кожата хартиена салфетка или тънък лист хартия. Добре притиснете по цялата повърхност на лицето, махнете и вижте колко са мазните петна. Ако кожата ви е мазна, то на салфетката ще останат 5 мазни петна: в областта на челото, брадичката, бузите, носа. Ако кожата ви е нормална или комбинирана, ще видите 3 мазни петна: в центъра на салфетката в областта на челото, на носа и на брадичката. Ако имате суха кожа на лицето, салфетката ще остане чиста – по нея няма да има мазни петна.

Чувствителност

Вземете заострена дървена пръчка – например клечка за зъби или подострен молив, и я прокарайте по лицето с лек натиск. Ще остане червена линия – по това колко дълго се задържи, ще определите чувствителността на кожата си.
Ако изчезне за по-малко от 30 секунди, кожата ви не е чувствителна. От 30 до 90 секунди – средна чувствителност. Повече от 2 минути – много чувствителна кожа, която изисква деликатни процедури. При силно чувствителната кожа не се препоръчва употреба на козметика, съдържаща химикали и алергени.

Степен на еластичност

За съжаление в последно време еластичността на кожата не зависи от възрастта, затова е добре възможно най-рано да направите проверка и ако е необходимо да вземете мерки. За целта подберете време, когато поне за два часа не сте излизали навън (тоест, били сте на постоянна стайна температура). Идете до огледалото, поставете на бузата си палеца, леко натиснете и завъртете. Ако усещате съпротива, когато въртите пръста си, значи кожата ви е с добра еластичност. Ако при въртенето се появяват бръчки, които веднага изчезват, кожата ви е недостатъчно еластична и трябва да обърнете внимание на подхранването й. Ако при въртенето на палеца се образува голямо количество бръчки – това означава, че кожата ви е увредена и се нуждае от специални грижи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X