Напишете дума/думи за търсене

Как да пържим здравословно картофи (+рецепти)

„Пържени“ картофи с белтъци

необходими продукти:

7 картофа на пръчици

2-3 белтъка

шарена сол

2 скилидки счукан чесън

червен пипер

начин на приготвяне:

1. Смесете белтъците с подправките и оваляйте с тях картофените пръчици.

2. Наредете картофите върху тава, постлана с хартия за печене, и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса за половин час.

Може да ги запечете и само с белтъци и сол или с подправки по избор.

„Пържени“ картофи с гхи

необходими продукти:

7 картофа на кръгчета

3 с.л. масло гхи

2 скилидки счукан чесън

стръкче розмарин

сол

начин на приготвяне:

1. Ако нямате масло гхи, може много лесно да си го приготвите сами. Сложете в дълбок съд буца масло (количеството няма значение) и го разтопете върху котлона на слаб огън. Когато маслото се разтопи, на повърхността му ще се образува пяна. Трябва с решетъчна лъжица да изгребете цялата пяна. Когато маслото изстине, го сложете в буркан и вече може да го държите дори извън хладилника.

2. В подсолена вряща вода сварете картофите за 5-10 минути в зависимост от дебелината, с която сте ги нарязали.

3. Извадете ги и ги подсушете с кърпа или кухненска хартия.

4. В керамичен тиган стоплете маслото гхи и оваляйте в него картофите. Оставете ги на среден огън около 5 минути и подправете с чесън, розмарин и сол.

Малък трик:

Тъй като е много важно от здравословна гледна точка картофите да не са прекалено солени, ви предлагаме начин, по който изобщо няма да има нужда да посягате към солницата. Съчетайте ги с някакъв сос, например песто, което може сами да си направите. Него може да го ползвате не само за картофите, но и като сос за спагети, страхотно допълнение към салатата с домати и много други.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X