Напишете дума/думи за търсене

Как да пържим здравословно картофи (+рецепти)

Защо пържените картофи са вредни? Те съдържат аминокиселината аспаргин, която при висока температура (над 190 градуса), при каквато се случва пърженето, се превръща в акриламид, който е научно доказано, че има силно изразено канцерогенно действие върху организма.

В никакъв случай не претопляйте пържените картофи, защото при притоплянето акриламидът се увеличава двойно.

Избирайте здрави картофи, без петна и без израстъци. Ако може да видите картофа отвътре, спрете се на по-жълтеникавите сортове, защото те са по-сладки.

Един от оптималните начини да ги приготвим пържени, е да ги обработим преди пържене – да ги задушим леко или да ги запечем, за да може да съкратим агресивната термична обработка.

Важна е мазнината, в която пържим. Единият вариант е да се използват специални фритюрни мазнини, а не олио. Те се окисляват по-трудно и не се трансформират в трансмастни киселини. Най-добре е обаче да пържим в масло от гроздови семки – да, то е скъпо и се намира сравнително трудно, но е единствената мазнина, която позволява безвредното пържене. И това не важи само за картофите. Тя е безвредна, защото е устойчива на високата температура и съдържа полифеноли, които не предпазват от свободните радикали. Други мазнини, които бихте могли да ползвате за пържене, са маслото гхи и кокосовото масло.

Пържете в малко мазнина и за възможно най-кратко време. Не допускайте картофите или друг продукт, който пържите, да прегарят. Ако имате фритюрник, използвайте го, за да може да регулирате температурата и тя да не скача над 190 градуса. Ако пък нямате фритюрник, ползвайте най-добре керамичен тиган.

В никакъв случай не използвайте повторно мазнината, в която вече сте пържили веднъж.

Когато консумирате пържени храни, задължително ги комбинирайте с пресни салати – те имат свойството да извеждат токсичните вещества от организма.

На пазара вече има уреди за безвредно пържене на картофи и други продукти. Не са евтини, но са добра инвестиция във вашето здраве и добра форма. Защото пържените храни не само са доста калорични – редовната им консумация уврежда стомаха, води до сърдечно-съдови заболявания, гастрит, колит и други.

След като изпържите картоф, тиквичка или патладжан, оставете ги върху кухненска хартия или салфетка, които да попият излишната мазнина. И не ги пресолявайте!

Въпреки всички тези съвети всеки специалист по здравословно хранене ще ви каже, че е най-добре да пържите в изключително редки случаи. Има множество рецепти, които позволяват да приготвите картофките също толкова вкусни като пържените, но без да ги пържите. Ето някои такива идеи.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X