Напишете дума/думи за търсене

Как да говорим с децата за развода

Раздялата на родителите не е лесна за самите тях, но е много по-трудна за осъзнаване и приемане от децата. Как да им съобщим новината, съветва френската психотерапевткаСилви Анжел.

Това е болезнен, но необходим момент, защото ако категорично сте решили да се разведете, важно e вие сами да съобщите това на децата си. Не бива да го научават от роднини, съседи или от техни приятели, които са го подочули от своите родители, подчертава психоложката. Тогава ударът ще е много по-тежък.

Д-р Анжел обяснява, че независимо на каква възраст са децата, раздялата на родителите неизменно е трудна за приемане. Защото освен че с нея се бележи краят на семейството във вида, в който са го познавали, за тях това е и сриване на идеалистичната представа за любовта. Децата се сблъскват с реалността и осъзнават, че обичта не е вечна.

Пред всички

Силви Анжел подчертава, че най-важното е да съобщите лично, но и пред цялото семейство. Не бива информацията да се поднесе единствено от майката или от бащата, защото това ще изплаши децата, ще им даде представата, че едва ли не единият родител си е отишъл. А в каквито и отношения да са родителите, те недвусмислено трябва да покажат, че се разделят като любовна двойка, но не се разделят с децата си. Подчертайте, че дори и вече да не сте съпруг и съпруга, вие винаги ще си останете техни родители и ще присъствате в живота им.

Важно е също да се покаже, че те не носят вина за решението ви. Дори и да са големи и да осъзнават, че любовта не е вечна, децата неизменно обвиняват себе си за раздялата на родителите. Може би защото често те стават причина за спорове и скандали между майката и бащата. Затова ги успокойте, че дори да сте стигнали до решение за развод, те нямат нищо общо.

Както трябва да присъстват и двамата родители, така е необходимо да присъстват и всички деца – независимо с каква възрастова разлика са. Д-р Анжел съветва да не казвате първо само на по-големите, само на този, който чувствате по-близък, и да не се делите по полове – майката да каже на дъщерята, а бащата на сина.

Не пренасяйте своите спорове

Дори да сте обидени на партньора си за нещо, не натоварвайте децата със своите емоции, съветва Силви Анжел. Ако имате нужда да поговорите с някого, да излеете емоциите си, насъбрания гняв и огорчение, то използвайте някой приятел, познат или дори барман. Не натоварвайте децата с тези емоции, защото след време ще съжалявате, а и рискувате да ги стресирате.

Не обвинявайте и не обиждайте партньора си в тяхно присъствие. Децата имат нужда да видят, че родителите им ще продължат да имат нормални човешки отношения, за да се успокоят, че и семейството им ще си остане - до колкото е възможно, нормално.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X