Напишете дума/думи за търсене

28 промени за по-успешен живот при 20-годишните

Психолози наричат 20-те години периода от живота с названието "определящо десетилетие", пише Business insider. Той изиграва изключително важна роля в оформянето ни като хора в личен и професионален план.

Ако успеем да направим поне част от по-долу споменатите промени, бихме придобили завидна форма на нашия дух и състояние. Да бъдем внимателни и да избягваме негативните отношения са само част от нещата, които биха променили посоката на житейския ни път занапред. Експертите казват:

1. Започнете да записвате целите си

Препоръчително е всеки да си отбележи на лист хартия своите най-близки цели и планове. Самото документиране на тези мисли черно на бяло ще спомогне за тяхното реално осъзнаване. Това, което е в главите ни, не винаги е ясно разчетено от нас самите. Тези бележки ще бъдат ценни и за в бъдеще, тъй като ще ни подсещат на къде сме тръгнали и кой път да следваме.

2. Отървете се от егото си

Важно е по време на своя път през то десетилетие от живота си, да не позволяваме на гордостта или суетата да ни попречат в някакъв аспект. Нужно е всеки 20-годишен да се опита да се отърве от тях, за да може да остане отворен към други алтернативни гледни точки. Те единствено заслепяват и отдалечават младите от техните възможностите, които им се предоставят, и прогреса, към който са се устремили. За целта трябва да свикнем да си задаваме въпросите - "Може ли нещата да не са това, което изглеждат?" и "Ами, ако аз греша?".

3. Започнете да четете повече

С впускането в това безкрайно пътуване, свързано с книгите, всеки може да се самообучава в сфера, която представлява интерес за самия него. Така от едно четиво се стига до друго и в един момент, 10 години по-късно, неусетно наученото от книгите ще се окаже повече, отколкото в гимназията. В никакъв случай това не значи, че е препоръчително да се пренебрегва училището. Четенето е просто начин да се набавят допълнителни знания в направления, които не се засягат задължително и в клас.

4. Спрете да се опитвате да живеете чуждите животи

Изкушаващо е да се използват ценностите и очакванията на други хора, за да измерваме собствените си постижения. Това обаче би било сериозна пречка, за да се почувстваме някога напълно удовлетворени. Най-ефективният начин за преодоляване на тази бариера по време на третото ни десетилетие е всеки да живее живота си само според собствените си разбирания.

5. Спрете да изпитвате негативни чувства относно миналото

Съжалението съвсем не спада към здравословните нагласи. Има два типа хора: такива, които живеят живота си, обръщайки се постоянно назад, и такива, които винаги гледат напред. Ще разпознаете първите, заради тяхната засилена употреба на думи като "трябваше", "щях", "можех". Тези хора винаги търсят неща, за които да съжаляват, и много често животът им представлява серия от разочарования и провали.

6. Започнете да показвате любовта си към хората, за които ви пука

Ако наистина даден човек ни интересува, трябва да превърнем в навик това да му го показваме. Малки жестове, мили думи. Това не изисква непременно непрекъснат контакт с човека, а просто старание да се прекарват повече моменти с хората, за които наистина ни е грижа. Не трябва никого да приемаме за даденост, защото нещата в живота просто се случват и така рискуваме да го загубим много лесно.

7. Грижете се за здравето си

Най-важното нещо, което всеки младеж до 30 трябва да се научи да прави, е да се грижи за своето здраве. Веднъж проявено небрежно отношение към нашето здравословно състояние, може да се окаже пагубнно в последствие. Физическите упражнения са изключително важни през този период от живота. Това е моментът те да се превърнат в наше ежедневие и навик, за да предотвратим прекомерната загуба на мускулна маса след 30-те.

8. Започнете да спестявате за пенсиониране

"Харчете по-малко, отколкото взимате и отделяйте пари настрани", съветват специалисти. Докато са прекалено млади, хората никога не мислят как ще се справят, когато трябва да разчитат единствено на пенсиите си и нормално. Ако обаче се замислим, колкото по-рано започнем да внасяме определени суми в банковата ни сметка, толкова по-големи лихви ще натрупаме.

9. Започнете да задавате въпроси

Колкото повече се пита, толкова повече и се научава. Всеки човек има своята различна гледна точка и ние бихме могли само да почерпим опит и знания от околните, ако задаваме повече въпроси. Тази любознателност може да спомогне за развитието на личността ни. Слушайки, ще се амбицираме да постигаме повече на работа, защото ще имаме желание да се усъвършенстваме.

10. Започнете да чистите зъбите си с конец

Въпреки противоречията по темата, много от експертите продължават да съветват своите пациетни редовно да упражняват тази практика. За да се предотврати изграждане на плака и зъбен камък, дори възпаление на венците или инфекция, е нужно да почистваме добре пространството между съседните зъби. Така бихме избегнали риска от  евентуален диабет, а дори и проблеми със сърдечно-съдовата система.

11. Бъдете по-внимателни

Всеки младеж трябва да се самонаблюдава внимателно. Мислите, чувствата, телесните усещания и всичко, което ни заобикаля, са неразривна част от нашето ежедневие. Експерти споделят, че тази дейност спомага за по-доброто представяне на 20-годишните в работна среда. Това е добър начин и за справяне със стреса.

12. Научете се да четете научна литература

Да се научи малко повече относно медицината, няма да навреди на никого. Това ще ни помогне и да се грижим по-добре за себе си, както и да се предпазим от мошеници, които ни пробутват различни "детоксикиращи" средства или чудодейни лекове.

13. Научете се да готвите

Важно е, докато сме още млади, да се научим да приготвяме храна не само за себе си. Един ден най-вероятно ще заживеем с някого, а може би ще имаме и деца, и тогава уменията в кухнята ще ни помогнат доста. Освен това, готвенето вкъщи спестява доста пари, а и предполага доста по-здравословна храна.

14. Започнете да се посвещавате на смислени каузи

Добре е преди да се достигнат 30-е да се заобиколим с хора, които имат подобни интереси на нашите и да се присъединим към различни групи и общности. Това е периодът, през който ще имаме най-много енергия и свободно време за подобни дейности, а и е перфектен начин да открием различностите в света.

15. Започнете да следите определени събития

Ако сме в крак с новините, имаме по-голям шанс да открием нашата най-голяма страст и да се захванем именно с нея занапред. Освен това, следенето на събитията около нас, би ни направило и доста по-разговорливи, тъй като ще обогати кръгозора ни.

16. Започнете да пътувате

"Не бъдете просто турист, а пътешественик", казват специалисти. Това ще спомогне подобряването на нашата визия за живота и ще ни накара да осъзнаем колко огромен и нищожен е светът едновременно. Препоръчително е да бъдем любознателни и да излезем на разходка и извън хотела, когато пътуваме.

17. Започнете да отделяте време само за себе си

Според експертите, добре е младите да се усамотяват поне за час и половина на ден. Това означава да оставим дори и мобилния далеч от нас, за да успеем да постигнем абсолютна изолация от света и да опознаем себе си по-добре.

18. Започнете да си правите седмична равносметка

Изключително полезна практика е прегледът на събитията през изминалата седмица и погледът напред. За целта можем да си зададем три конкретни въпроса: "Какво хубаво се случи през изминалите дни?", "Какво не се получи?", "Базирайки се на дадените отговори, какво трябва да променя, за да протече идната седмица по-успешно?".

19. Започнете да оценявате несполуките

Това е най-ценният урок, който може да получи един тинейджър. Колкото повече провали преживеем, толкова повече ще има какво да научим. Несполуките ще ни помогнат да се фокусираме върху нови неща и ще ни провокират да подготвим нов план, ако този не е успял.

20. Започнете да изразявате благодарността си

Всеки човек би трябвало да започва своя ден с благодарност. Това е по-лесният начин да се достигне до щастието. Не бива да позволяваме на нашите мисли да ни попречат да се радваме на нещата, които имаме. Да се научим да казваме по-често "благодаря" би подобрило и нашите отношения с партньора ни.

21. Започнете да казвате "не"

Важно е всеки млад човек да се фокусира върху нещата, които му доставят наслада в живота, и да се опита да неутрализира останалите. Разбира се, голите откази се възприемат много по-трудно, отколкото такива, придружени с обяснение след тях. Когато отхвърляме нещо, е възможно просто да допълним защо го правим.

22. Имайте все повече идеи

Експертите съветват всеки младеж да записва по поне 10 от своите идеи всеки ден. За да успеем е нужна само една от тях, но с времето, ако ги отбелязваме редовно, диапазонът, от който ще трябва да избираме, ще става все по-широк.

23. Спрете да поддържате негативни отношения

За да се впуснем в нова връзка, се изисква смелост, но още повече кураж е необходим, за да признаем, когато тя просто не върви. Ако нещата просто не се случват и се намираме в незадоволителни отношения, то задължително трябва да ги прекратим. Страхът не е оправдание, а причина за загубата ни на време.

24. Научете се как да управлявате времето си

Важно е още 20-годишни да разберем къде пропиляваме цялото си време и да прекратим безполезните дейности, с които се занимаваме. Два полезни съвета по темата са да не се претоварваме и да записваме на лист хартия всичко, което ни разсейва на момента.

25. Започнете да поемате отговорност за своите действия

Лесно е да обвиняваме родителите ни за всички наши неуспехи и проблеми в поведението ни по време на работа или във връзките ни. Много по-полезно е обаче да се изправим лице в лице с тях и да поемем отговорност за собствените си действия, за да можем да преборим несполучливите.

26. Спрете да си намирате извинения

Много често се извиняваме за наши пропуски с липсата на време, а прекарваме предостатъчно пред телевизора или компютъра. Други пък се оплакват, че нямат пари, но и не правят нищо, за да си ги набавят. Бихме били много по-ефективни, ако спрем да си намираме извинения за всичко и просто се опитаме да го променим.

27. Престанете да отлагате всичките си планове

Работата не е оправдание за постоянно отлагане на личните си планове. Половинката ни също заслужава нашето внимание и то много повече, отколкото шефа ни на работа. Много често хората споделят, че съжаляват най-много за пропуснатото време с близките си през живота.

28. Спрете да бъдете толкова самодоволни

Това не значи, че човек трябва да спре да се харесва или да не приема комплименти, а да не спира да се развива и научава нови и нови неща. Да бъдем абсолютно удовлетворени от самите себе си като личности, означава, че ще спрем да мечтаем и следваме целите си.

Превод и редакция: Зорница Йосифова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X