Напишете дума/думи за търсене

5 стъпки как да бъдем по-щастливи

Последни изследвания твърдят, че ключът към щастието е да знаеш къде да търсиш. Още от ранна възраст ни учат да се целим високо и да търсим удовлетворителна и по-добра работа. Да не се задоволяваме с малкото и да се гоним нови постижения и по-голям успех. И въпреки всичките тези „рецепти за щастие“, някои от тези цели е по-вероятно да ни направят нещастни.

„Ако сме принудени да си поставяме непрекъснато високи цели, това може да ни върне назад”, казва д-р Рай Рагунатан от Университета в Тексас.

Неговото проучване показва, че доста от успелите и интелигентни хора не правят избор в живота, който да води към щастие.

Той изследва защо определени психологически черти – желанието да контролираш, да се чувстваш важен, нужен и желан – са точно тези, които могат да ни сложат в правилната траектория на личното ни щастие.

Ученият идентифицира 5 ключови зони, които могат да имат огромен ефект върху нашето щастие.

Не преследвайте щастието

Ние трябва да приоритизираме, а не да преследваме щастието.

Много от нас на теория вярват, че това е важно и го поставят като по-значим фактор от това да правиш пари. И все пак в реалността ние правим жертви със щастието заради други неща.

Първи стъпки

Предприемете стъпки, за да увеличите шанса да се чувствате щастливи вместо да бъдете обсебени от мисълта дали се чувствате или не се чувствате щастливи.

Разберете какво ви прави щастливи – да се шляете с приятели, да ходите на екскурзии, да си почивате добре. Направете си списък какво ви прави щастливи.

Бъдете отговорни

Никога не обвинявайте другите за вашето нещастие. Щастието и нещастието стоят единствено в собствените ви ръце.

Хората имаме силата и способността да контролираме собствените си мисли и чувства. Ако успяваме със самоконтрола, то със сигурност това би допринесло за щастието.

Първи стъпки

Най-сигурният начин да вземеш контрола над вътрешното си аз, е да имаш един по-здравословен начин на живот. Започнете да се грижите за себе си; бъдете по-активни всеки ден; изяждайте едно парче от любимия си плод повече от обикновено; узнайте кои физически дейности ви карат да се чувствате по-добре и ги направете част от режима си.

Не сравнявайте

Не обвързвайте щастието с това да се чувствате повече от другите. Дори и да си мислите, че се справяте по-добре от приятелите си, рано или късно някой ще ви изпревари. Ако ли пък не, възрастта ще ви застигне. Сравняването може да бъде изкушаващо – ние го използваме, за да се опитваме да мотивираме себе си. Не забравяйте обаче, че целите се променят постоянно.

Първи стъпки

Когато се мерите с тези около вас, ще бъдете принудени да се справяте с недостатъците си. Колкото по-малко се сравнявате, толкова по-щастливи ще бъдете.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X