Напишете дума/думи за търсене

10 начина да се избавим от стреса

Стресът е реакция на организма срещу раздразнението и напрежението. При възникване на някаква опасност мускулите се напрягат, учестява се сърцебиенето и пулса, получава се изблик на енергия. За да не стане тази енергия разрушителна, трябва да се вземем в ръце и да я насочим в правилна посока. Как да действаме?

1. Да започнем с най-простото - направете си чаша чай. Това ще ви ободри и успокои. Зеленият сваля напрежението, чаят мате тонизира.

2. Яжте банани. Веществата, които се съдържат в тях, помагат за изработване на серотонин - хормонът на радостта, който повдига настроението и създава усещане за спокойствие и благополучие.

3. Спортувайте. Физическото натоварване ще ви направи по-самоуверени и уравновесени. Ще забележите положителния резултат и върху фигурата си.

4. Глезете се - вечеря на свещи с чаша вино и разговор с любимия ще ви накарат да забравите за дребните ежедневни проблеми.

5. Не се дразнете за безсмислени неща - като например опашка в магазина и закъснение в градския транспорт. Поставете си за цел да не се ядосвате за това, което не можете да промените.

6. Целувайте се. Сладките целувки гарантират чувство на спокойствие, радост и удовлетворение. Още един приятен начин за сваляне на напрежението е сексът. След бурно любовно приключение няма да ви останат сили за раздразнение и обида.

7. Направете за себе си нещо приятно - например, купете си свежи пролетни цветя. Безотказен способ срещу стреса е ароматерапията. Уханието на лавандулата, портокал и босилек отстранява депресията и тревогата.

8. Стресът може да е следствие от умствена и физическа преумора. Затворете очи и си представете, че сте в гората или на брега на морето. Извикайте в съзнанието си спомена за нещо приятно.

9. Главоболие от напрежение? Направете си масаж на скалпа и слепоочията.

10. Йога - най-добрият начин за отпускане и хармонизиране на тялото и ума. Хората, които се занимават с йога, са винаги спокойни и уравновесени. Тези упражнения повишават устойчивостта срещу стреса и подобряват концентрацията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X