Напишете дума/думи за търсене

Как да преодолеем страха от секса с нов партньор

Вълнението и притесненията могат да охладят и най-силната страст и да съсипят връзката ви. Как да ги преодолеете?

Неувереност в себе си

Уж всичко е наред, но в главата ви постоянно се въртят мрачни мисли: „Дали няма да се изплаши, като ме види без грим?", „Ще забележи ли целулита ми", „Няма ли да ме помисли за прекалено разкрепостена?" „Правя ли всичко правилно?"... Всичко това се дължи на неувереност в себе си. Най-често стереотипите се коренят в лъскавите списания и филмите, които задават модела за идеалното тяло.

За да се спасите, е нужно да заобичате собственото си тяло. Ако се безпокоите как изглеждате, ще предадете това усещане и на партньора си. Вероятно сред приятелките ви има такива, които не са с идеални форми, но не им пука - и имат тълпи от обожатели. Важно е не как изглеждате в леглото, а удоволствието, което ще изпитате. А ако се боите, че ще направите нещо нередно, това означава, че самооценката ви е ниска и сте зависими от мнението на околните.

Какво да правите?

Силата на страха е правопропорционална на доверието към себе си. В крайна сметка - партньорът ви вероятно също се притеснява - и не си мисли за вашия целулит, а за собственото си добро представяне. Постарайте се да се освободите съзнанието си и да се наслаждавате на емоциите. Съсредоточете се върху другия, не върху себе си - важното е не какво правите и как изглеждате, а какво изпитвате. Страстта, положителните емоции и самоувереността непременно ще се предадат и на партньора ви. Не мислете за бъдещето, съсредоточете се върху настоящия момент.

Големи очаквания

Колкото повече ни харесва партньора, толкова по-високи са очакванията към първия секс. Не вдигайте летвата прекалено високо, за да се предпазите от разочарование, което ще съсипе връзката ви. А и ще ви попречи да се отпуснете.

Какво да правите?

Истината е, че първият секс с нов партньор рядко е невероятно изживяване. И двамата се вълнувате, не се познавате добре и... всичко приключва по-бързо от планираното. Но ако между вас няма емоционални бариери, бързо ще повторите опита и се ще насладите пълноценно един на друг.

Липса на доверие

Психолозите твърдят, че за сексуална близост е необходим душевен контакт. Ако не сте постигнали взаимно доверие, нищо чудно да изпитвате силно вълнение и дори страх. За това се изисква време, обаче много хора не искат да чакат, а бързат да изконсумират страстта си. След което се чувстват разочаровани. Ако ви липсва доверие в партньора, възможно е да се появят съмнения, че той ви използва - което няма да се отрази добре на сексуалния ви живот.

Какво да правите?

Емоционалната близост е залог не само сексуални взаимоотношения, но и за стабилна връзка. Затова трябва преди всичко да изясните какво чувствате по отношения на този мъж. Обаче ако въпреки старанията на половинката ви продължавате да изпитвате страх и съмнения, може би сте прекалено мнителна и просто трябва да се научите да се доверявате на хората около себе си. Не таете обиди в себе си, простете и живейте в настоящето.

Но независимо от конкретния случай, ако изпитвате сериозни притеснения, е по-добре да не се обвързвате с този човек. Защото нищо не е по-важно от личното ви спокойствие и щастие. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X