Напишете дума/думи за търсене

Рецепти за ястия с патладжан

Пълнени патладжани с пилешко

необходими продукти:

2 средно големи патладжана

150 г пилешки гърди, нарязани на жулиени

1 голяма глава лук

2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно

100 г гъби

1 морков

1 домат

150 г кашкавал

зехтин

сол

черен пипер

мента за украса

начин на приготвяне:

1 Разрежете патладжаните на две по дължина и с помощта на лъжичка отделете вътрешността. Намажете ги със зехтин, поръсете ги със сол и черен пипер и запечете за няколко минути в предварително загрята фурна.

2 Нарежете на ситно вътрешностите на патладжаните, моркова, домата и гъбите. В нагорещен зехтин запържете първо нарязания на ленти лук, пилешкото филе и след това останалите зеленчуци. След това оставете сместта да се задуши за около 10 минути.

3 Напълнете запечените патладжани със сместа, отгоре настържете кашкавал и сложете да се запече.

4 Извадете от фурната и сервирайте с листенце мента отгоре.

Мусака от патладжани

необходими продукти:

5 патладжана

500 г кайма

2 домата

1 морков

1 глава лук

2-3 скилидки чесън

1 зелена чушка

черен пипер

зехтин

чубрица

сол

за заливката:

2 яйца

1 кофичка кисело мляко

1 щипка сол

1 щипка сода

начин на приготвяне:

1 Измийте патладжаните и ги нареже на колелца с дебелина от 1 см. Посолете ги и го оставете да се изцедят и да им се махне горчивия сок. След това ги изпечете във фурната за около 20 мин.

2 Нарежете лука, моркова и зелената чушка на дребно и ги задушете в зехтин, заедно със счукания чесън. След като зеленчуците омекнат добавете каймата. След това добавете пасираните домати. Подправете със сол, черен пипер и малко чубрица. Оставете да къкри на тих огън за докато течността от доматите се изпари.

3 В тавичка сложете отдолу ред от изпечените патладжани, след нея - от доматената смес с каймата. След това покрийте с още един ред патладжани и отново с доматената смес. Повторете така докато стигнете до ръба на тавата. Трябва да свършите с ред патладжани.

4 Залейте мусака с киселото мляко и яйцата. Печете за около 40 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Салата с патладжани

необходими продукти:

5-6 патладжани

6-5 скилидки чесън

1 връзка магданоз

5 домата

2 зелени чушки

2 червени чушки

1 лук

лимон

зехтин

черен пипер

сол

начин на приготвяне:

1 Изпечете патладжаните и чушките. Охладете ги и ги нарежете по желан от вас начин в дълбока купа заедно с доматите, чесъна и лука.

2 Овкусете със сол, черен пипер и залейте със зехтин. Разбъркайте добре.

3 Поръсете със ситно нарязан магданоз. Полейте с лимоновия сок и разбъркайте отново.

За още неустоими рецепти, съвети за бързо и здравословно готвене, срещи с любими кулинарни блогъри търсете новия брой на списание "Рецепти за здраве".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X