Напишете дума/думи за търсене

Вкусни рецепти с патладжан

Независимо как ще решите да ги приготвяте, нарязаните патладжани е добре да се накиснат за минимум половин час в подсолена вода. Така ще бъдат избегнати възможностите за натравяния и ще бъде отстранен типичния за някои сортове тъмен игорчив сок.

Патладжани, запечени с домат и кашкавал

Продукти: 2 патладжана, 4 домата, 200 г твърд кашкавал, 2 скилидки чесън, 1 ч. лъж. захар, растително масло, магданоз, босилек, сол и черен пипер на вкус

Патладжаните се нарязват по дължина на тънки филии, като откъм дръжката оставяте около 1 см не разрязано. Накиснете за около половин час в подсолена вода. Два домата бланширате във вряла вода и обелвате. Смачкайте и задушете в растително масло. Прибавете смачкания чесън, сол и черен пипер. Останалите два домата и кашкавала нарежете на филии.

Върху намазано с мазнина домакинско фолио поставете изстискания от течност патладжан и между резените подредете кръгчета домат и кашкавал.

Полейте с доматения сос. Загърнете внимателно фолиото и подредете в тавичка. Печете около 40 минути. След това разтворете фолиото и поръсете отгоре с останалия настърган кашкавал.

Върнете във фурната за още 5-10 минути. Преди сервиране поръсете със зелените подправки.

Пастет от патладжан и сирене

Продукти: 1 кг патладжани, 100 г сирене, 100 г растително масло, 3-4 скилидки чесън, 1 суп. лъж. оцет, домати или варени яйца, магданоз за украса

Патладжаните се изпичат, обелват се и след като изстинат се смачкват до еднородност. Прибавят се натрошеното сирене, смачкания чесън, оцета и олиото. Прехвърля се в сервировъчна чиния и се украсява с кръгчета домат и варено яйце и с магданоза. Поръсва се с нарязан магданоз.

Салата от патладжани и чушки

Продукти: 2 патладжана, 2 чушки, 1-2 скилидки чесън, 1 суп. лъж. растително масло, сол, черен пипер и зелени подправки на вкус

Изпечете патладжаните и чушките. Обелете и почистете от семките. Нарежете на по-големи парчета и прехвърлете в чиния за сервиране. Полейте със сос, приготвен от смачкания чесън, олиото и сол. Поръсете с нарязаните зелени подправки и черен пипер.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X