Напишете дума/думи за търсене

Нутригеномиката - науката, която ни казва от какво пълнеем

Много отговори са заложени в нашата ДНК - какъв е цветът на очите и косата ни, колко сме високи и дали сме склонни към пълнеене.

Новата наука нутригеномика изследва взаимодействието на храната с гените.

Оказва се, че всеки човек реагира различно на съответните храни в зависимост от генетичния си материал.

ДНК тест премахва всички колебания какво е добре да ядем и какво не, дали има смисъл да се лишаваме от хляб и тестени изделия, от месо или от любимите сладки изкушения и шоколад.

Обикновено изследване, което се прави, като се вземе генетичен материал (слюнка), показва дали да наблегнем на храните, които съдържат въглехидрати, или е по-добре да си набавим мазнини и белтъчини.

Нутригеномиката е и сред принципите на спектралната диета на д-р Дийн Орниш, който е професор по медицина в Калифорнийския университет. Тя се съчетава с личните гени на човек, неговите потребности и вкусови предпочитания.

Теорията на Орниш е, че ще успеем в битката с килограмите не като намаляваме калориите, а като внимаваме какво ядем. Той разделя храните на такива, които могат да се ядат през цялото време, от време на време и никога.

Бобовите и зърнените храни, плодовете и зеленчуците са винаги разрешени.

Умерено трябва да се консумират обезмаслени млечни продукти - прясно и кисело мляко, сирене, заквасена сметана и яйчни белтъци, десерти. И да се избягват всички видове месо - червено и бяло, риба и птиче.

Ако не можем без него, поне да ядем възможно най-малко.

В списъка на забранените неща са и маслото, олиото, маргаринът и повечето салатни сосове, авокадо, маслини, ядки и семена, захар, мед, алкохол, полуфабрикати.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X