Напишете дума/думи за търсене

Защо звездите полудяха по кундалини йога

Счита се, че кундалини йога събужда творческата енергия, която притежава всеки човек и която го кара да твори в своята област. С нейна помощ ние може да се разгърнем по-пълно и да бъдем максимално пълноценни и полезни за себе си и за другите. Курсовете по кундалини йога подмладяват и правят тялото по-гъвкаво и пълно с енергия.

Увеличава жизнената и творческата енергия

Кундалини йога е учение, което се е предавало от уста на уста в продължение на 5000 години като свещена традиция само за избрани хора. Но днес тази практика е достъпна за всеки благодарение на учителя Йоги Баджан, който през 1969 г. открито започва да преподава кундалини на Запад. Тази система е предпочитана от много хора по целия свят, тъй като има лечебно въздействие върху организма на човек. По време на практиката се изпълняват древни мантри, специално дишане и асани, които събуждат творческата енергия, или енергията на съзнанието. Тя се нарича кундалини и според древните йоги лежи навита като змия в основата на гръбначния стълб. Когато я събудим, може да изчистим седемте чакри - енергийните центрове на тялото, и да бъдем здрави. Практикуваме ли този вид йога, жизнената ни енергия ще се увеличи. Учителите твърдят, че когато това стане, спираме да живеем в мечтите и въображението си, а започваме да чувстваме истинската радост от живота и от новите възможности, които ни се предлагат.

Кундалини йога е духовна практика, от която има невероятни физически ползи и лечебен ефект върху човешката душа и върху организма. Когато се практикува редовно, в сърцето вече няма страх, гняв и депресия, бързо се осъзнава, че всичко е така, както трябва да бъде. Може би поради тази причина този вид йога практикуват известни личности като Рийз Уидърспуун, Синди Крофорд, Вал Килмър, Сийл, Кени Роджърс, Дейвид Духовни, Кристи Търлингтън.

Подобрява концентрацията и паметта

Смята се, че кундалини йога е най-силната като въздействие и ползи върху човешкия организъм система в сравнение с другите 22 школи. Тя е подходяща за всяка възраст и за всеки, тъй като освежава, успокоява нервната система, носи просперитет и подобрява концентрацията и паметта. Часовете по кундалини йога започват с лекции и време за концентрация. Учителят поставя началото с мантра. Също така прави духовна защита и е един вид ръководство по време на часа. Мантрите са необходими, за да се създаде особено състояние на съзнанието, необходимо за работа в клас. Благодарение на тях ние контролираме и направляваме ума си и събуждаме позитивната енергия с всяка дума и звук. След това 10-15 мин се правят упражнения за загряване на тялото, за да се подготви за йога композициите. Те включват физически упражнения - асани, работа с дишането – пранаяма, и медитативен фокус. Часът приключва с дълга релаксация, като понякога звучи гонг, който съпровожда времето за възстановяване, освобождаване от стреса и постигане на покой. Смята се, че това е звукът на сътворението и се използва по време на релаксация или медитация. Той помага за премахване на блокажите в тялото и ума и гони страховете.

Всеки час приключва с песен за благословия, която учениците могже да пеят или да слушат.

-----
Добре е по време на практика облеклото да е бяло, което действа благотворно върху енергетиката на тялото и на нервната система. А и бялото защитава от негативна енергия.

-----
„Не е важен само животът, който живееш, а ки уражът, който влагаш.“
мисъл на духовния учител Йоги Баджан

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X