Напишете дума/думи за търсене

10 причини мъжете да живеят по-малко от жените

Лабилен имунитет

Една от причините мъжете да живеят по-кратко е директно свързана с имунитета, казва доктор Винсънт Джампапа. "Това е така, защото жените са родени с по-дълги теломери - окончания на хромозомите, които са нещо като индекс за възрастта на клетките, т.е. биологичен часовник." Хората, родени с по-дълги теломери, живеят по-дълго - клетките на имунната им система функционират по-ефикасно. "Имунитетът ни е по-висок в зависимост от това на какви предизвикателства го подлагаме", казва Джампапа. По принцип мъжете повече са изложени на предизвикателства, които сриват имунитета им. "Намаляването на стреса чрез медитиране, диети с по-нисък гликемичен индекс и добри човешки взаимоотношения се отразяват позитивно на теломерите и са особено полезни за мъжете", казва лекарят.

Мъжете не са домакини

Ролята на мъжете в грижата за децата и в домакинската работа значително е нараснала през последните 3 десетилетия, но традиционната роля на жените като домакини исторически е допринесла за тяхното по-голямо дълголетие, сочи Хагберг. "Гените на жените им позволяват да съзряват по-селективно, което е благоприятно за оцеляването на вида. Именно на това се дължи тяхната по-голяма устойчивост", казва ученият.

Повишен метаболизъм

По-голямата мускулна маса при мъжете изисква повече калории за поддържането й. Те имат по-висок метаболизъм и "горят" повече. Tази по-висока метаболитна способност дава възможност да отслабват по-лесно, но това означава, че те горят и чрез стволовите си клетки, казва Джампапа. Известна е важността на стволовите клетки, които се делят и променят в специализирани клетъчни типове, а могат също и да регенерират. "Това е все едно колата да върви с 90 вместо с 40 км/ч. Няма да ви стигне горивото с тази висока скорост. Мъжете горят резервите си от стволови клетки по-бързо", обяснява специалистът.

Опасни професии и хобита

Според американската статистика за 2012 г. трите най-опасни професии в списъка - рибар на търговски кораб, дървосекач и пилот, са били изпълнявани основно от мъже. При 200 смъртни случая на 100 000 работещи на пълен работен ден хората в рибарската индустрия мрат от травми и инциденти на работното място 60 пъти по-често от средното ниво, при дървосекачите това се случва 20 пъти по-често. При пилотите и бордовите инженери рискът е 57% по-висок от средния. Фермерите, строителите на покриви, металурзите, извършващите ремонти по далекопроводи, полицаите са следващите в списъка. Най-сигурните професии са в образователната сфера.

Темерути

Жените влизат по-лесно в контакти с хората и създават по-стабилни отношения с околните, казва психологът Мартин. "Жените се стремят към по-солидни социални мрежи и по-често общуват, което също добавя към годините им живот. Като цяло те са и по-приказливи и говорят повече с приятелите си. Това разрешава много от проблемите и укрепва връзките. Мъжете по-трудно споделят, т.е. подложени са на по-голям натиск да сдържат чувствата си и това често води до по-голям психологически товар", обяснява експертът.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X