Напишете дума/думи за търсене

Кармичен мениджмънт, или защо за всичко сме си виновни ние

В основата на кармичния мениджмънт е заложен законът на карма, който се отнася до причината и следствието - “Каквото посееш, това ще пожънеш”.

От едно малко зрънце жито изниква клас, от малкият жълъд - дъб. Ако засадим зърна на манго, не трябва да очакваме да се родят ябълки. Ако засадите добри семена, ще пожънете добри плодове. От друга страна, ако сеете семена на болка, ще берете плодовете на болка. Ако помагате на другите хора, вие също ще получите помощ.

Ако сеем добри семена, ще берем богата реколта. За да поникне семето, е нужно също и добра почва. Това е обкръжаващата ни среда. Затова казваме - “Кажи ми кои са ти приятелите, за да ти кажа какъв си и ти”.

За да покълне и узрее плод е нужно време. Така е и в живота. Понякога виждаме как лоши хора живеят хубав живот и се чудим с какво са го заслужили. Може би преди много време те са помогнали на някого и сега да се проявява кармата от техните действия. За закона на карма няма лошо и добро.

В книгата си “Основи на будизма” Елена Рьорих пише: “Всеки човек чрез действието на непогрешимата карма получава с точна мярка всичко дължимо, всичко заслужено, нито повече, нито по-малко. Нито едно добро или зло деяние, колкото и незначително да е то, колкото и трайно да е направено, не убягва прецизно балансираните везни на карма”.

В този закон се проявява и ефектът на умножаването. Засяваме семе на ябълка, а с времето берем много ябълки.

Принципът на прошката, благословията и обичта към враговете също се основава на Законът на карма. Златното правило гласи: “Не прави на другите това, което не би желал да ти се случи на теб”.

Тези правила важат за всички сфери на нашия живот - здраве, взаимоотношения, благополучие. Буда казва: “Докато едно злодеяние не е кармично узряло, глупакът си мисли, че злодеянието му е сладко като мед. Но когато злодеянието узрее, той изпада в невъобразимо страдание”.

В основата на кармичния мениджмънт е залегнала идеята да станем активната страна. Да поемем отговорност за нашия живот. В нас се коренят всички проблеми, които имаме. Всичко сме “посели” ние и не трябва да се сърдим на хората около нас, че ни дразнят и не ни разбират. Ние разбираме ли ги? Ние сме виновни за финансовото си състояние, защото прехвърляме отговорността на работодателите си и кризата, а за дупките по пътищата са виновни съответно политиците и управляващите. Не те, а всички ние отговаряме за нашата реалност и за семената, които садим.

Кармичният мениджмънт ни учи как да използваме чистия потенциал и как да творим щастлив живот за себе си. Това е технология, която е доказала ефективността си във времето. Когато станем осъзнати за своите чувства, емоции, думи и действия, ние ще можем да променяме живота си. Защото хората и действителността около нас са огледалото, в което се оглеждат нашите мисли, думи и действия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X