Напишете дума/думи за търсене

5 правила на работното място, които трябва да нарушим

Много хора си мислят, че знаят всичко за това как да постигнат успех в кариерата: склони глава, не вири нос, непременно избягвай лични, емоционални или неудобни теми. Експертите в областта на трудовата психология обаче са на друго мнение. Те ни разкриват 5 максими на работното место, при които си заслужава

предизвикателството да ги нарушаваме, без това да се отразява отрицателно на нашия път нагоре по стълбицата на успеха или на качеството на работата ни.

Правило 1 - Стойте далеч от емоционални теми и проблеми

Експертите са на мнение, че на проблема винаги трябва да се дава гластност, дори той да е много личен, сложен и неудобен. Например вие с колегата имате различен стил на работа или не постигате съгласие по някой проект. Резултатът непременно ще е възникване на сериозно напрежение между вас двамата.

Избягването на проблема може да се отрази на продуктивно-стта ви, затова е важно да се конфронтирате с колегата и да изясните позициите си. Можете да кажете например: “Ти отричаш всичко, което аз предложа и го подлагаш на съмнение. Направил ли съм нещо, с което да те разочаровам или да те засегна?” Бъдете сигурни, че ако дискутирате върху проблема, ситуацията няма да излезе извън контрол или противопоставянето да се превърне в навик.

Правило 2 - Да се изкачваш по стълбата на кариерата

Стремежът да се получават повече пари и да се завоюват престижни титли е широко разпространен. Но не всеки иска да се натовари с повече отговорност и власт. Това, което не чуваме често, е, че някой не иска повишение и това не е прегрешение. Така че работете си спокойно или изберете област, в която можете да работите за себе си, ако мислите, че това ще ви направи щастливи. Такова поведение няма да е стъпка надолу по стълбата. Напротив, фактът, че кариерата ви не върви винаги по възходяща линия, може да ви направи по-интригуващ за шефовете ви. Те ще са по-благосклонни към вас, защото ще се убедят, че не сте болезнено амбициозен и гонещ успеха на всяка цена кариерист.

Правило 3 - Да вършиш само това, за което си назначен

Вашият шеф трябва да мисли за много и различни неща едновременно. Той ще ви харесва повече, ако и вие правите така. Ако се запознаете с организацията на целия трудов процес в детайли, ще можете да оцените по-добре трудът на другите. Тогава могат да ви дойдат невероятни идеи за оптимизиране на работата във фирмата. Но има много тънка граница между това да си предлагаш услугите и да нахлуваш нетактично в територията на колегите. Ако имате добри намерения да помогнете, можете да кажете: “Виждам реални възможности, на които досега не сме обръщали внимание. Можем да се възползваме от тях.”

Правило 4 - Да живееш заради работата

За много от нас кариерата не е смисълът на живота. Затова е важно и полезно да имате и други интереси, които да ви носят радост и да провокират вашето креативно мислене. Освен това е известно, че много често добрите идеи идват, когато човек поправя нещо в гаража, полива си градината и се радва на цветята или пък кара колело. Заедно с удоволствието, хобито ви носи и усещането за свобода. И когато сте се разнообразили и сте отпочинали добре, решението на проблема, който ви мъчи в офиса, като че ли само ви намира.

Правило 5 - Да общуваш предимно в социалната мрежа

Вярно е, че е безсмислено да ходите по коктейли или служебни мероприятия и да общувате със случайни хора. Много по-бързо и лесно ще намерите необходимите ви контакти в социалната мрежа. В нея можете да се свържете с важни за вас хора в сферата, в която работите и в много други области.

Дискутирайте с тях, задавайте им въпроси, изградете онлайн контакти. Те са бързи, ефективни и неангажиращи. Не забравяйте обаче, че няма нищо по-важно от личните контакти. Една среща на обяд или на кафе, когато разговорът е личен и е очи в очи, е много по-ценна от всеки контакт в социалната мрежа. Личните контакти са много по-продуктивни и наистина може да ви помогнат в кариерата. Не позволявайте на интернет да ги измести или да ги изхвърли от живота ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X