Напишете дума/думи за търсене

Какво (не) може да си позволи шефът

Шефът е човекът, на когото искате - не искате, трябва да се подчинявате. Той обаче не е весдесъщ и няма право да злоупотребява с правомощията си. Добре е да знаете къде е границата на правата му и кога имате право да се оплачете.

Може да наложи дрескод

Грешно и вярно

По принцип шефът няма право директно да ви казва как точно да се обличате. Това е въпрос на ваша преценка и усещане. Разбира се, може да ви направи забележка, ако носите прекалено разголени дрехи, които разсейват колегите ви или нещо съвсем неподходящо като сламена шапка или шорти в офиса.

Ако политиката на фирмата го изисква, може да има специален дрескод. Той обаче не се определя от директния ви шеф, а е част от правилата на работното място и трябва да бъдете уведомени за това още като постъпвате на работа. Разбира се, когато работите на място като ресторант или болница, се подразбира, че ще сте с точно определено облекло.

Но когато нито хигиената, нито естеството на клиентите го изисква, шефът ви няма право да ви се меси за облеклото.

Трябва да знаете: Много фирми са взели американския модел на “casual friday”, което означава, че дори в големите корпорации служителите имат право в петък да носят по-небрежни дрехи. Небрежни обаче в никакъв случай не означава раздърпани и смачкани. Вместо с костюм е допустимо да се появите с дънки и пуловер.

Може да има претенции към политическите ви занимания извън работата

Грешно

Освен ако не сте на длъжност към определена партия, вашата фирма няма право по никакъв начин да ви ограничава или ощетява заради вашите политически пристрастия. Точно както шефът ви няма право нито да коментира, нито да ви осъжда за религиозните ви убеждения, по същия начин не може нищо да ви каже, ако в свободното си време се занимавате с дейности към някоя политическа група.

Трябва да знаете, че: ако по някакъв начин шефът ви покаже по-различно отношение към вас заради политически убеждения, религиозна принадлежност, сексуална ориентация или дори здравословно състояние, то това е дискриминация. В такава ситуация не се притеснявайте да се обърнете към “Комисия за защита от дискриминация” (тел.: 02/8073030) или “Български хелзинкски комитет” (тел.: 02/943 4876, 02 944 0670, 02 943 4405).

Има право да ограничи лични писма и разговори

Вярно

Почти всяка фирма създава e-mail на всеки от служителите си. Целта е именно там той да получава съобщенията, които са му нужни за работа и да не проверява личната си поща. Шефът има пълното право да ви забрани, дори писмено, да получавате и пишете лични писма, дори да водите лични разговори по телефона. Във фирми, които боравят с лични данни, номера на сметки и т.н., има правила, според които личните мобилни телефони на работещите се държат извън работните помещения, за да не се стигне до износ на данни. В такива офиси, служителите имат право на лични разговори само през почивките.

Трябва да знаете: Всичко, което правите на компютъра ви, остава като информация. При нужда шефът ви има право да изиска проверка какви сайтове сте проверявали, какви писма сте писали и дори каква информация съхранявате в личните си папки. Така че имайте едно на ум какво правите, докато сте на работа.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X