Напишете дума/думи за търсене

7 причини да започнем нова работа

Според психолозите с натрупването на житейски опит осъзнаваме все по-бързо и ясно какво е призванието ни, учим се да различаваме силните и слабите си страни, но и сме склонни да проявяваме по-висока нетърпимост, ако професията не ни удовлетворява. Проверете себе си и ако ви се струва, че повечето от точките, изброени по-долу, са писани за вас – вероятно е време да помислите за ново работно място през новата година.

1. Постоянно сте уморени

Мъчи ви хронична умора и постоянно се чувствате на финала на силите си, а активността и продуктивността ви са ниски. Ако работите наистина много (и това е нормално за края на годината) – няма нищо необичайно. Но ако не се преработвате особено, а в края на работния ден се чувствате като парцал – нещо не е наред.

2. Не ви се ходи на работа

Нямате кой знае какви проблеми с шефа и колегите, но всеки понеделник ви струва огромно усилие да се накарате да отидете на работа. И го правите само заради заплатата.

3. Скучно ви е

Каквото и да правите в офиса, не ви е интересно. Работата не ви носи нито удоволствие, нито удовлетворение. Не ви пука особено какво се случва с резултатите от вашия труд. За креативните решения отдавна сте забравили, детайлите не ви интересуват. Накратко - работите, за да отбиете номера.

4. Липса на мотивация

Не виждате смисъл всяка сутрин да излизате от дома си и да отивате на работа, а заплатата също е престанала да бъде мотивация. Това е напълно нормално – колкото и висока да е заплатата, тя не може задълго да бъде единствена мотивация. Задайте си следните въпроси: „За какво ми е тази работа”, „Каква е ценността й лично за мен”, „Каква полза носи тя на околните”. Ако нито един от въпросите няма ясен отговор, може би именно това е причината за умората, скуката и ужаса от понеделниците.

5. Борите се със себе си

Трудно ви е да отговорите на въпроса „Кой съм аз” в контекста на обкръжаващата ви среда. Това се случва, когато човек вижда себе си по един начин, а трябва да се проявява по друг. Например виждате себе си като творческа личност, а работите монотонна административна работа. Това поражда дълбок личностен конфликт, в който няма общ знаменател между желаното аз и реалното аз.

6. Не вие сте избрали работата си

За съжаление много често родителите настояват за юрист или лекар в семейството. Постоянното чуване на „трябва” води до неумение за разбиране на собствените потребности и желания. А това е най-прекият път към перманентно неудовлетворение.

7. Осъзнавате, че сте способни на повече

Разбирате, че можете повече, по-бързо, по-добре – че потенциалът ви остава не докрай реализиран. За да излезете от тази ситуация, опитайте да си представите мечтаното работно място с най-дребните детайли. Това упражнение ще ви помогне да разберете какво точно искате – и да започнете да го търсите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X