Напишете дума/думи за търсене

Нетрадиционни гозби с традиционни храни

Тиквен кетчуп и тиквена супа

Както вече казахме, тиква не означава само и единствено тиквеник. Солените рецепти с тиква са абсолютно неустоими и изключително простички.

За тиквената супа запържете глава лук в зехтин заедно с млян кориандър и млян кимион. Когато лукът омекне, добавяме обелената и нарязана на парчета тиква и топла вода или бульон. Варете, докато тиквата омекне, след което пасирайте всичко, овкусете със сол, пипер и масло и добавете прясно мляко на вкус. Като всяка друга крем супа, и тиквената се сервира с крутони, а добре понася и лъжица заквасена сметана и няколко резена запечен на тиган бекон.

Тиквеният кетчуп е изключително лесен и доста ефектен. Задушете 500 г тиквата с 50 г оцет, 20 г захар и 200 мл сок от лимон или портокал и след като омекне, пасирайте. Овкусете със сол, лют пипер, къри, кимион. Ако се получи твърде гъст, може да разредите с вода или още сок.

Пица с карфиолен блат

Кой не обича пица?! Рядко обаче си я позволяваме, защото се притесняваме от калориите в тестото й. Е, измислен е вариант, в който пицата е нискокалорична и невероятно вкусна – пица с карфиолен блат.

Сварете карфиола, разделен на розички, за не повече от 5 минути в подсолена вода. Веднага го потопете в студена вода, за да спрете термичната му обработка. Смелете го в блендер. На 2 ч.ч. карфиол сложете 2 яйца, настържете сирене и/или кашкавал и овкусете със сол, черен пипер, индийско орехче и подправки по желание – риган би отивал чудесно. Този плат трябва да бъде изпечен за 20 минути в силно нагрята фурна, след което може да подредите върху него обичайните си продукти за пица – доматен сос, шунка, моцарела и т.н.

Сладко от лук

В никакъв случай не подминавайте тази идея! Сладкото от лук може да издържи доста дълго време в хладилника и винаги, когато ви дойдат неочаквани гости, да го извадите заедно с парче сирене, и да ги изненедате приятно. Освен със сирена, то е чудесно и към всякакви видове месо, а дори и самостоятелно върху филийка хляб.

Най-добре използвайте за сладкото червен лук. Нарежете 5 глави лук на много тънки полумесеци и задушете в зехтин. След като омекнат, добавете 4 с.л. захар и изчакайте да се карамелизират. Добавете 100 мл балсамов оцет и оставете на котлона, докато течността се изпари. Време е за 1 чаша вино. Нека да се редуцира. След охлаждането на сладкото го затворете в буркан и съхранявайте в хладилник. Може да овкусите сладкото с канела и люги чушки, за да стане още по-пикантно. За целта задушете чушките заедно с лука в началото.

Пиле с шоколадов сос

Не се мръщете, не е изобщо толкова неприятно, колкото звучи. Всъщност сосът моле е доста известен по света и подхожда изключително на пилешко.

Запържете пилешки бутчета от всички страни. Прехвърлете ги в тавичка заедно със зеленчуци – морков, целина, чесън, лук, залейте ги с бульон, овкусете със сол и черен пипер и запечете във фурната за 30 минути.

След като бутчетата са изпечени, отделете соса и го пасирайте заедно с 1 консерва домати, 1 ч.л. кафява захар, 1 ч.л. сусам, люти чушки на вкус, кориандър. Загрейте соса и разтопете в него няколко блокчета черен шоколад (за 6 бутчета са достатъчни 20 г шоколад). След като сосът е готов, залейте с него пилешките бутчета. Ще бъдете очаровани от резултата!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X