Напишете дума/думи за търсене

10 причини да отглеждаме мента у дома

Вече ви разказахме какви растения е полезно да има във всеки ден и офис заради способността им да подобряват средата. Но всички познаваме и друго, което е толкова мултифункционално, че не трябва в никакъв случай да бъде пренебрегвано и това е ментата. Ето 10 причини да я отглеждате вкъщи.

Храносмилане

Ментата съдържа антиоксиданти и фитонутриенти, които са полезни за стомаха. Ароматът й активира слюнчените жлези, които отделят храносмилателни ензими, изключително важни за храносмилането. Освен това отпуска коремните мускули, което намалява вероятността за спазми.

Болка

Освежаващият аромат на растението е бързо и ефективно средство срещу гадене и главоболие. За по-бърз ефект може челото да се натърка с листа. При мускулни болки може да се използва етерично масло от мента - смесете 1 чаша морска сол, 1/3 чаша зехтин и 6 - 8 капки от маслото. Масажирайте 5 - 10 минути болезненото място и после изплакнете.

Срещу високо кръвно

В ментата има калий, който помага за снижаване на артериалното налягане и сърдечния ритъм.

Секрети

Силната миризма на мента помага за прочистването на носа, гърлото, дробовете. Успокояващият й ефект действа при силна кашлица, като за целта е добре да се направи чай. Дихателните пътища се повлияват заради противовъзпалителните й свойства.

Лошо настроение и умора

Понякога ароматът на мента е достатъчен, за да се почувства човек по-бодър. Тя е едновременно естествен стимулатор, но и успокоител. Ако искате да почуствате този смесен ефект, напълнете вана с топла вода и добавете свежи листа от мента.

Проблеми с кожата

Натъркване с листа от растението помагат за изчистването на кожата от пъпки и акне, пак заради високото съдържание на антиоксиданти. Ароматът на мента успокоява сърбежа след ухапване от комар. Но най-добре действа, ако мястото ухапвано от комар, оса, стършел или пчела се обтрие с листа.

Наднормено тегло

Вече казахме, че действа добре на храносмилателната система. А заради това, че стимулира отделянето на храносмилателни ензими, подпомага усвояването на полезни вещества и най-вече на мазнини, превръщайки ги в добра енергия, а не в телесни тлъстини.

Астма

Отлично средство за астматици, които е добре да правят инхалации с мента и да пият чай от растението. За мигновено облекчение в много гореща вода трябва да добавите няколко листа мента и да дишате над съда.

Устна кухина

За да се спрат различни възпаления и за убиване на вредните бактерии е достатъчно да дъвчете свежи листа мента няколко минути.

Рак

Има все повече изследвания, които твърдят, че растението може да се спре развитието на някои видове рак. Причината е, че растението съдържа фитохимични вещества, които помагат да се спре кръвоснабдяването на ракови клетки.

Ментата е лесна за отглеждане. Тя обича светлината, затова може да я държите зад огрят от слънце прозорец. За предпочитане е почвата й да е влажна. Най-удобното място е кухнята, за да не забравяте да я използвате и за подправка. Добре е отвреме навреме да подрязвате листата, за да стимулирате растежа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X