Напишете дума/думи за търсене

8 неподозирани факта за мъжкото тяло

Мъжкото тяло крие множество изненади. Някои от отличителните му белези напомнят и за женското начало в снагите на господата. Представяме ви 8 неподозирани особености, които ще повдигнат завесата около не толкова различните от нас същества от другия пол.

Бавно остарява

Лицето на мъжа запазва за по-дълго време младежкото си излъчване, отколкото това на жената. Това се дължи на факта, че концентрацията на колаген в кожата на мъжа намалява доста по-бавно с годините, което предотвратява сбръчкването и провисването.

Произвежда кърма

Да, правилно прочетохте. Мъжете също имат млечни жлези, но производството на мляко при тях се възприема като анормално.

Това се появява при прекаленото производство на женския хормон пролактин. Може да е резултат от различно медикаментозно лечение, свързано със стимулация на сърцето, проблеми с хипофизата и хипоталамуса, при прекомерна употреба на опиум или екстремен глад.

Плешивостта

Досега се смяташе, че плешивостта се предава от Х хромозомите на майката, но това не е съвсем вярно. Ако бащата на мъжа е плешив, то шансът и неговият син да оплешивее нараства с 60%. Активността на мъжките хормони засяга фоликулите на косата по такъв начин, че те загубват възможността си от производството на нови косми. Стресът и недобрият хранителен режим също увеличават риска от плешивост.

Предменструален синдром

Това също може да ви изненада, но 26 процента от мъжете страдат от ПМС. По време на тези периоди мъжът става по-чувствителен, раздразнителен и изпитва повече глад, не са изключени и стомашни крампи.

Женско начало

Всички хора започваме живота си като жени. X и Y хромозомите са виновни за определянето на пола. Ако две Х хромозоми се срещнат по време на зачеването, то със сигурност плодът е женски. Ако има по един от двата вида, то тогава наследникът ще е мъжки. През първите 5-6 седмици от бременността Y хромозомата не е активна. Докато не започне да функционира, ембрионът се развива като женски.

Дебелокожи са

Мъжкият хормон тестостерон прави кожата на господата по-дебела с 25 процента. С течение на годините обаче тяхната кожа изтънява, докато кожата на жените остава същата, докато не настъпи менопаузата.

Адамовата ябълка

Макар и двата пола да имаме такава, на господата е доста по-голяма и видима. При жените Адамовата ябълка защитава гласните струни. Благодарение на щитовидния хрущял се определят по-високите тонове в човешкия глас. По време на пубертета ъгълът на този хрущял се променя, което води до мутацията на гласовете. При мъжете този ъгъл е по-малък, отколкото при жените, което прави издутината при силния пол по-осезаема, а гласът по-нисък.

Възприятието на цветовете

За мъжете съществуват само няколко цвята, докато жените могат да видят във всеки колорит поне няколко дъги. Възприятието на цветовете се определят от клетките на ретината. Информацията за тях се съдържа в Х хромозомата и тъй като жените имат две Х хромозоми, бройката на тези клетки е два пъти по-голям от тази на мъжете. Така че, когато следващият път мъжът до вас ви каже, че прасковата е плод, а не цвят, му обяснете научно защо той е представител на по-бедния на цвят пол.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X