Напишете дума/думи за търсене

Диета със зелен чай

Сигурно сте се питали как така повечето японки са с крехки и изящни фигури, които запазват с годините? Тайната се крие в зеления чай, който пият цял живот. И не само го пият - приемат го и под формата на таблетки или изяждат листенцата, след като са изпили запарката от тях.

Напоследък модата на зеления чай завладява все повече хора защото той не само помага за сваляне на килограми, но и повишава имунитета. Зеленият чай съдържа натурални витамини, антиоксиданти и още важни ферменти. А когато се подлагаме на диети, ние губим ценни вещества. И ако на тялото ни не достигат витамини, свалянето на килограми се забавя.

Как се обяснява действието му

Японски учени експериментирали с мишки и забелязали, че губят наполовина теглото си, след като им давали да ядат листенца зелен чай. Обяснението е, че зеленият чай съдържа биологично активни ферменти, които частично блокират действието на амилазата (ензим, който разгражда скорбялата) и тя се извежда от организма, без да се усвои. Ефектът е като при спазване на нисковъглехидратна диета.

И ако някога ужасно ви се прииска да си хапнете парче торта, не се колебайте и си доставете това удоволствие. После изпийте чаша зелен японски чай или си вземете3-5 таблетки пресовани листенца зелен чай и все едно, че нищо не сте яли. Разбира се, не прекалявайте и по-добре ограничете продукти като картофи, захар, бяло брашно. Важно е да не гладувате и да не подлагате организма си на стрес.

Приготвяме ли го правилно

Ако чаят не се приготвя и съхранява по правилата, той губи своите полезни свойства и едва ли ще ви помогне да се вталите. Най-важното е да не се залива с кипяща вода. оставете я да изстине, малко преди да направите запарката. За 100 мл вода ви трябва 1 ч. л. чай. Най-напред залейте чая с гореща вода и я излейте. Така ще помогнете на листенцата да се разтворят и ще затоплите съда, в който приготвяте напитката. Обикновено японците повтарят тази процедура няколко пъти. След това залейте чая и го запарвайте точно толкова, колкото е посочено на опаковката. Ако го оставите да кисне по-дълго, няма да е толкова вкусен.

Още правила, които ще са ви от полза

Пийте не по-малко от 5 пъти дневно зелен чай. Може да го приготвяте с вода и мляко. Не прекалявайте с млякото, тъй като в чая с мляко (с масленост 3,2 %) има 70 ккал на 100 мл.

Продължителността на чаената диета е 2 седмици. Диетолозите препоръчват да я прилагате веднъж на 6 месеца. Важно е да се знае, че в някои случаи, ако не се спазват определени правила, тя може да навреди, вместо да помогне. Това се отнася за хора със стомашни проблеми и повишено кръвно налягане. Не се препоръчва и за кърмачки.

За да не се измъчвате, докато сте на диета, може да разнообразявате менюто си с пресни и сухи плодове, нетлъсто месо, риба, яйца и млечни продукти. Важно е само да се придържате към още няколко важни неща:

- не пийте вода по време на хранене;

- не пийте вода 30 минути, след като сте хапвали плодове;

- въздържайте се от течности в продължение на 3 часа, след основно хранене.

“Промивате” черния дроб, червата и бъбреците

Характерно за чаената диета е, че през първите две седмици организмът започва активно да се чисти от шлаките, “заседнали” на различни места в организма. Затова свалянето на килограми се случва сравнително бързо. Ако удължите диетата с още 2 седмици, то свалените килограми ще са по-малко, отколкото през първите 14 дни. Важното е, че зеленият чай кара организма да се освежи и пречисти. Диетолозите подчертават, че по време на чаената диета по невероятен начин се изчистват черният дроб, червата и бъбреците.

Кога е най-добре да се вталяваме

Прилагайте чаената диета през лятото и през зимата. В топлото време апетитът винаги отслабва. А зеленият чай с лед освежава и потиска чувството на глад. Освен това през лятото винаги ни се иска да изглеждаме по-стройни.

Чаената диета през зимата също има своите преимущества. Чаша гореща ароматна напитка винаги действа добре и в офиса, и у дома. При това малко потиска глада. В зависимост от сорта зеленият чай съдържа 15-25% белтъчини.

В полза на чаената диета е и фактът, че не се налага да мислите за разни салати и други блюда с ниска калоричност. Достатъчно е само да си запарите зелен чай и сте готови. Той съдържа голямо количество флуор, който заздравява зъбите. И освен че се освобождаваме от излишните килограми, зеленият чай действа като мощен антиоксидант на целия организъм.

Ако той не ви допада и решите, че същия ефект ще постигнете с черен - не се и надявайте. По-скоро ще си докарате безсъние и повишено кръвно, защото черният чай действа по-тонизиращо и от кафето.

Както показва практиката, когато дамите се убедят в добрия резултат и редуцират теглото си, те се опитват да го задържат. Стараят се да променят отношението си към храненето въобще и начина си на живот. Търсят съмишленици, обменят информация, което помага на все повече хора да се ориентират към балансираното хранене.

Тонизиращата напитка действа като антибиотик

Египетски учени от Александрийския университет са установили, че зеленият чай може да увеличи 3 пъти ефективността на антибиотиците в битката срещу бактериите. А в някои случаи този чай може да е по-добър и от лекарство.

Специалистите са изследвали действието на антибиотиците в комбинация със зелен японски чай срещу 29 болести, предизвикани от различни бактерии. Оказало се, че тази напитка дори и в малки дози омаломощава бактериите и вирусите. Освен това в 90% от случаите усилва действието на медикаментите, когато се приема в комбинация с тях. Учените са достигнали до извода, че в някои случаи зеленият чай унищожава по-ефикасно вирусите и бактериите от антибиотиците.

Отдавна се спори дали зеленият чай трябва да се подслажда или не. Изследвания доказват, че захарта в него не само не понижава ефекта му, а помага на организма 3 пъти по-лесно да усвои съдържащите се в него катехини. Те са най-силните антиоксиданти, които предотвратяват развитието на сериозни заболявания като рак, диабет, сърдечна недостатъчност.

Други изследвания доказват, че е добре в зеления чай да се добавя и лимон.

Основно правило

през деня трябва да изпиете 1 л зелен чай, като освен него може да пиете минерална вода. Между отделните приеми на храна не бива нищо да ядете. От зеленчуците изключете доматите, а от плодовете - гроздето и бананите.

важно

Освен предимства, чаената диета има и минуси. Ако не сте сигурни в доброто здравословно състояние на стомашно-чревния тракт, добре е да се консултирате със специалист.

Диетично меню за две седмици

Чаената диета е уникална и достъпна. При нея не се налага да гладувате и да изтезавате организма си.

1 и 14 ден

Закуска: чаша (200 мл) японски зелен чай и 100 г обезмаслена извара.

Обяд: 2 твърдо сварени яйца, 250 г задушено зеле и чаша доматен сок.

Вечеря: 250 г рибно филе, сварено на пара със салата от пресни зеленчуци: краставици, моркови, репички (но без домати).

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X