Напишете дума/думи за търсене

Нели от Food for the soul: Започнах да готвя след потресаващ опит да впечатля мъжа си със спагети

Нели е един от първите кулинарни блогъри у нас. Нейната пълна с вкусотии и оригинални идеи виртуална кухня, наречена Food for the soul, е спретната, уютна, гостоприемна и пълна с всевъзможни вкусове и аромати. В рецептите на Нели липсват продукти, които да се чудиш откъде да намериш и в същото време тя успява да пресъздаде класически рецепти в напълно нова интерпретация. Красива симфония от вкусове за душата – така звучи мястото, на което Нели споделя своите вдъхновения и начини да поглези семейството си. Ако обичате лесна за приготвяне, но впечатляваща храна, посетете кухнята й още днес. Адресът е www.hranatazadushata.blogspot.bg.

Нели, твоят блог има хиляди последователи. Толкова приятели са споделяли неведнъж: „Днес сготвих по рецепта на Нели.“ Съзнаваш и каква отговорност е това? :) Присъстваш на най-хубавите моменти и в домовете на много хора...

Първо благодаря за вниманието и любезната покана за това интервю, Мила. От теб разбирам, че съм толкова популярна!

За повече от шест години от създаването си моят блог явно е спечелил доверие, последователи и това ми носи удовлетворение. Да, огромна отговорност е и това трябва да бъде осъзнато от всеки кулинарен блогър. Въпросът „какво ще ядем днес“ е актуален във всеки дом и изисква подготовка, определено настроение, закупуване на продукти, време за приготвяне. Затова кулинарният блогър не бива да подвежда хората, които са му се доверили, трябва да е честен, точен и прецизен в рецептите, които предлага. Повечето от моите рецепти са с достъпни продукти, лесни са за приготвяне, стремя се да обяснявам добре и в подробности, така че да са подходящи дори за начинаещи. Неслучайно най-четената рецепта в блога е тази за супа топчета.

С какво се занимаваш извън кулинарията?

Филолог съм и съм работила като учител по български език и литература. От доста време съм извън сферата на образованието и се занимавам с рекламна дейност, свързана с нови натурални, полезни за здравето български продукти и това ми носи удовлетворение и заряд.Убедена съм, че всички трябва да се опитаме да направим завой към истинската храна и продукти, към онова, което природата ни дава все още така щедро.

И как започна любовната ти връзка с храната, по-точно с приготвянето й?

Това е първата любовна връзка за всеки човек. Майка ми готви много вкусно, моите баби също бяха чудесни кулинарки, но те никога не са ме учили и карали да готвя . През студентските си години започнах да купувам кулинарни книги и списания, но условията не позволяваха особена практика, така че и през този период сваряването на яйца и чай бяха големите ми кулинарни постижения. Онова, което ме стимулира да готвя, бе един потресаващ неуспешен опит да впечатля бъдещия ми съпруг, като му сваря спагети. Определено мога да кажа, че съм се учила от кулинарните сайтове, групи, форуми, а по-късно и блогове в интернет. Когато създадох „Храна за душата“, все още нямаше толкова много кулинарни блогове, но онези, които вече се бяха появили, определено бяха добри и стимулиращи. Започна да ми харесва да снимам храната, която приготвям, и пред мен се отвори цял нов свят.

А как се развиха блогът и рецептите в него от 2011 година до днес?

Нямах някаква специална стратегия при създаването на блога. С течение на времето започнах да работя повече върху снимането и презентацията на рецептите. Шкафовете вкъщи започнаха да се пълнят с всевъзможни пропсове – единични бройки канички, каренца, лъжички, чашки в името на хубавата снимка и добре презентираната храна. Мисля, че кулинарните блогове с хубави снимки доставят голямо удоволствие, вдъхновяват за приготвяне на домашна храна, възпитават естетично отношение и наистина са храна за душата. През последните месеци изпробвам и споделям рецепти от различни кухни с достъпни за нашия пазар съставки и се радвам да видя, че голяма част от българите съвсем не са толкова консервативни и са склонни да експериментират.

Има ли мода в кулинарията?

Лесният достъп през интернет до рецепти от различни страни и култури няма как да не направи кулинарията по-различна и модерна. Налице е и завръщане към позабравени техники и продукти. Имам предвид приготвянето на тестени изделия и хляб с квас, от лимец и други брашна като брашно от рожков например. Лично аз смятам, че това е умен и осъзнат избор с какво да храниш тялото си, който няма нищо общо с истерията да се храниш само с био продукти.

Спазваш ли някакви принципи на здравословното готвене и хранене?

По-скоро да, макар че съм прекалено любопитна, за да си налагам строги правила. И все пак много рядко приготвям вкъщи пържена храна, не предлагам на едно хранене месни и млечни продукти, на масата ни винаги има свежа салата, не употребяваме газирани напитки (бирата е друга бира), колбасите са доста ограничени, а продукти като маргарин, чипс, готови спагети или супи на прах не се вписват в начина ни на хранене.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X