Напишете дума/думи за търсене

Нели от Food for the soul: Започнах да готвя след потресаващ опит да впечатля мъжа си със спагети

Руло с тиквички, моцарела, пресни билки и сушени домати

Необходими продукти :

За блата:

2 пресни тиквички

3 яйца + 2-3 белтъка

1 ч.ч брашно

1 равна ч.л. бакпулвер

4 с.л. кисело мляко

1/2 връзка пресен копър

3 скилидки чесън

1 ситно нарязана (най-добре в блендер) глава лук

1/2 ч.л. сол, черен пипер

За пълнежа:

250 г прясна рикота

250 г настъргано бяло саламулено сирене

200 г моцарела

5-6 сушени домата

5-6 стръка пресен риган

5-6 стръка пресен лимонов босилек

сол на вкус, черен пипер

Начин на приготвяне:

1 Тиквичките се настъргват и се оставят настрана.

2 Лукът и чесънът се пускат в блендера до възможно най-голямо наситняване.

3 Разбиваме яйцата заедно с млякото и прибавяме към тях брашното, смесено с бакпулвер, черен пипер и сол. Отделно разбиваме белтъците на сняг.

4 Изстискваме леко отделените настрана тиквички и заедно с лука, копъра и чесъна ги прибавяме към яйчено-брашняната смес. Разбъркваме добре и накрая прибавяме разбитите на сняг белтъци като бъркаме с шпатула отгоре надолу със загребване до получаване на лека въздушна смес.

5 Застиламе тавичката на фурната с хартия за печене и я намазваме с 3-4 с.л. олио. Изсипваме равномерно сместа и печем на 180 градуса в предварително загрята фурна около 25-30 минути до порозовяване.

6 Докато блатът се пече, приготвяме плънката, като смесваме рикотата, настърганото сирене и моцарелата, солта, черния пипер, пресните билки и сушените домати. Ако използвате сушени домати в зехтин, ги нарежете на малки парченца и добавете в млечната смес. Ако използвате сухи домати от пликче, ги накиснете предварително в малко гореща вода и зехтин, за да поомекнат.

7 Извадете изпечения блат, обърнете го върху подходяща повърхност и внимателно отстранете хартията за печене.

8 Намажете го равномерно с плънката още докато е топъл. Завийте внимателно на стегнато руло. В този вид ястието е готово за консумация. Друг вариант е да го поръсите с малко моцарела или кашкавал и да запечете за 4-5 минути във фурната на програма грил.

Поднесете с млечно-чеснов сос и прясна салата от домати.

Лимецови питки с маслини и риган

Необходими продукти:

250 г бяло брашно (+, -)

250 г пълнозърнесто брашно от едрозърнест лимец

100 г фини овесени ядки (или леко смлени)

1 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. сух риган

1 ч.л. сол

40 г краве масло

80 г нарязани маслини

500 мл гъст айрян

Начин на приготвяне:

1 Смесете двата вида брашно с овесените ядки, содата, солта и сухия риган и разбъркайте добре.

2 С пръсти втрийте маслото към сухата смес, докато се усвои напълно.

3 Добавете маслините и айряна на части и разбъркайте добре с лъжица или шпатула до получаването на влажно тесто.

4 Набрашнете кухненския плот или силиконова подложка с брашно и прехвърлете там тестото. Не го месете много - само колкото да се смесят съставките.

5 Нарежете тестото с нож (пластмасов) на 9 равни части и с помощта на ножа оваляйте всяка една в брашно.

6 Пренесете набрашнените топки върху тавичка, покрита с хартия за печене.

7 Загрейте фурната до 180 градуса (с вентилатор). Върху всяка топка с остър набрашнен нож направете срезове във формата на кръст. Изпечете питките за около 25-30 минути. Охладете добре, особено, ако ще ги използвате за сандвич.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X