Напишете дума/думи за търсене

Юрий Ковачев: Съчетаването на кисело и сладко е вредно за здравето

Юрий Ковачев
Юрий Ковачев

Какво характерно за есента основно ястие препоръчваш?

За основно ястие може да използваме всички сезонни продукти от природата като карфиол, зеле, моркови, ряпа. За да предотвратим подуването на корема от зелевите продукти се използва кориандър, кимион, резене и се добавя повече мазнина при готвенето. Зелето например може леко да запържим и след това да го задушим. То се нарязва на ситни ивици, сипва се мазнина в тенджерата около 2 мм, за да покрие плътно дъното. Добавя се джинджифил и подправки, които гонят газовете. Зелето се запържва на малко по-силен огън като постоянно се разбърква, докато омекне. След това се добавя 1 пръст вода, задушава се за 7-8 мин. на среден огън, добавя се малко сол и след 2-3 мин. е готово. Така приготвено, то стои малко по-твърдо, но със запазени хранителни стойности.

Може ли да поднесем зелето с ориз?

Всякакви зеленчуци може да се поднесат с ориз. А как се готви ориз басмати? Той се накисва във вода за 15-20 мин., след което се слага в тенджерата и се долива вода, не повече от един пръст (хоризонтално поставен) над него. Слага се сол и се пуска силен огън, за да заври водата по-бързо. Когато това стане, се поставя капак и огънят се намалява до най-слабата степен на котлона. Така се държи 7-8 мин. Котлонът се изключва, оризът се оставя за 2-3 мин. да постои на топло и е готов.

Какво да хапваме за десерт?

Всички печени плодове са подходящи за този сезон – тиква, ябълки, круши. Сладичките неща трябва да бъдат ограничени като количество през есента, защото с увеличаване на студеното време, те усилват образуването на слуз и секрет, които са причина да кихаме, да кашляме.

Подходящи ли са ядките за студените месеци?

Ядките (20 г на ден) са подходящи за всеки сезон, както и за есента. Те имат загряващо действие и това е благоприятно за студените месеци. Ядките са трудно смилаема храна и, за да са полезни, трябва да са фино сдъвкани до кашица.

Кои храни не е добре да се съчетават според аюрведа?

Киселата и сладката храна не бива да се съчетават, защото се усилва ферментацията в стомаха, т.е увеличават се токсините. Според аюрведа неправилна комбинация е домати и краставици, както и домати и чушки. Доматите са капризни за комбиниране.

за още срещи със специалисти по здравословно хранене, вкусни предложения и практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X