Напишете дума/думи за търсене

Веган диетата намалява опасността от диабет

Американски здравни експерти се заеха със задачата да изследват диети и тяхната полезност и ефикасност. Параметрите, по които са оценявани различните режими на хранене, са: леснота на спазване, хранителни стойности, безопасност, ефективност в загубата на тегло и в превенцията от диабет и сърдечни заболявания.

предимства

чувствате се сити благодарение на храните, пълни с фибри

здравословна храна и ползи за околната среда

недостатъци

много ограничителна

може да е доста трудоемка

тип: балансирана

цел: загуба на тегло, сърдечно здраве, предпазване и контрол на диабета

твърдението: сваляте килограми, както и предотвратявате появата на хронични заболявания

теорията: с тази диета може да измисляте перфектно здравословно меню, свободно от месни и млечни продукти. Това ще ви помогне с излишното тегло и ще намали риска от сърдечносъдово заболяване, диабет и рак.

Как работи

Докато вегетарианците елиминират месото и рибата, то веганите продължават с една стъпка нататък, изключвайки всякакви животински продукти, в това число млечните и яйцата. Затова кажете „чао” на боба, който приготвяте със свинска мас, маргарина със суроватка, всичко, което съдържа желатин, който идва от животинските кости. Плодовете, зеленчуците, зеленолистните зеленчуци, пълнозърнестите храни, ядките, семената и варивата са вашите храни при тази диета.

Ще отслабнете ли

Със сигурност. Веганите консумират по-малко калории, по-леки са като тегло и имат по-нисък индекс на телесна маса (мярката за телесна мазнина) в сравнение с хората, които в менюто си имат месо. Ако спазвате диетата както трябва, тоест ядете много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ще се чувствате сити с доста по-малко калории, отколкото са необходими ежедневно. С този „калориен дефицит” и малко физическа активност, със сигурност ще свалите килограми. Колко и за какъв период от време, зависи от вас.

Съществуват ли рискове за здравето

Твърде малко вероятно. Яденето изключително само на плодове и зеленчуци, без храни с наситени мазнини и много сол, се счита за най-добрия начин за поддържането на холестерола и кръвното налягане в здравословна норма. Въпреки това, ако страдате от каквото и да било хронично заболяване, консултирайте се първо с доктор.

Лесна ли е за спазване

Ако ви е трудно да си представите Никулден без риба и Коледа без пуйка, значи тази диета не е за вас. Същото се отнася и за любителите на корнфлейк за закуска, които трябва да го консумират с вода вместо с мляко. Трябва да знаете, че здравословното веганство изисква планиране, особено ако сте начинаещ.

Ситост

Ако изградите здравословна веганска диета, базирана на богати на фибри зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, със сигурност няма да изпитвате глад между отделните хранения.

Скъпа ли е

Не е непосилна за джоба. Плодовете, зеленчуците и соевите продукти са с една идея по-скъпи от белия хляб, сладките зърнени закуски и от сладкишите. Но след като ще пропускате ходенето до месаря, нещата се нареждат.

за още срещи с любими кулинарни блогъри и известни личности, които са виртуози в кухнята, практични съвети, вкусни предложения и интервюта със специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X