Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Петя от Buono, mamma: Тайното ми оръжие е фризерът

Прекрасно е местенцето на Петя Де Симоне, в което тя съхранява рецепти и сладки спомени от своя обектив. Нейните кулинарни идеи са елегантни и приложими, като в същото време се придържат към онази нотка модерност, която всяка домакиня би желала да притежава. От блога й Buono, mamma! ще научите как да приготвяте полезни сладкиши без захар, които детето ви ще иска отново и отново да опита. Петя ще ви покаже как да печете неустоим домашен хляб, ще ви направи част от страстта си към италианската кухня и ще ви върне в детските спомени с кулинарни евъргрийни.

Петя Де Симоне
Петя Де Симоне
Откъде дойде името на блога ти и каква е историята му?

Съпругът ми е италианец. Когато се роди синът ни, се разбрахме всеки да говори с детето на родния си език. Така, когато то беше малко и сядахме всички на масата, мъжът ми го учеше да върти пръстче в бузката и да казва колко е вкусно това, което съм сготвила. Когато създадох блога, нямах никакво колебание относно името.

А ти самата как стигна до фотографията и до кулинарията?

Като човек, който няма почти никакви снимки от ранния период на детството си, исках да съхраня всеки един миг от живота на моя син с красиви спомени. Случайно попаднах в един голям форум и в групата за фотография, където се срещнах с много приятни съмишленички, с които обменяхме опит и се вдъхновявах. Докато не дойде моментът, в който единственият ми модел, върху който се упражнявах, започна да отказва да го снимам. Така се пренасочих към снимките на храна, която така или иначе всеки ден приготвях вкъщи, а за да имам поле на изява, създадох блога. За съжаление периодът на майчинството свърши и времето за снимки стана все по-оскъдно. В момента работя в семейния бизнес, който се развива успешно в областта на търговията, а ежедневието ми е запълнено с работа, домакинстване и странични ангажименти. В свободното време обичаме да пътешестваме.

В блога ти прави впечатление влечението ти към здравословното хранене. Тъй като това е всеобща тенденция в момента, ти самата кога беше „увлечена“?

Борбата с килограмите и страстта към сладкото ме накараха да се обърна към здравословното хранене. Все още продължавам да се боря с тях, но се научих, че вкусен десерт може да се приготви без захар и брашно.

Манията за здравословно хранене роди много митове и неверни неща. Ти самата как отсяваш вярната информация и най-вече какви принципи следваш?

За съжаление няма как човек да си произвежда всичко сам и да е сигурен в произхода на храната, която консумира, затова в нашето семейство се стремим да избягваме пакетираните храни и да пазаруваме пресни плодове, зеленчуци и месо. Залагаме на домашно приготвената храна, а от два месеца хлябът на нашата трапеза е изцяло с домашен квас, който правя сама.

Децата казват, че щом е вкусно, значи е вредно. С кои свои рецепти би могла да опровергаеш това твърдение?

Тук много ме усмихна! Аз самата не вярвах, но е факт, че моето дете харесва много от десертите, които приготвям без захар. Все пак то е дете и се случва да бъде изкушено, но се гордея, че то самото ме кара да правя здравословни десерти. Много се зарадва на шоколадовата торта без захар и брашно, която направих за рождения му ден. Фаворити са му банановите палачинки, както и тортата с кашу.

Другото, което прави впечатление в твоя блог, са чистотата и елегантната простота на рецептите. Мислиш ли, че по-простите неща са по-полезни и по-вкусни?

Така е, не знам защо, но при мен нещата са винаги семпли. Въпреки че съм сръчна и умея да правя много неща, нямам търпение и време за сложни рецепти. А може би така съм устроена. Използвам достъпни продукти, но обичам и да откривам нови вкусове и рецепти. Все пак смятам, че колкото по-малко са съставките на едно ястие, толкова по-добре се усеща вкуса на основата.

Кое е любимото кулинарно прегрешение у вас?

Пастата! За радост успешно приготвям и домашна.

Правиш ли зимнина и имаме ли време за още някой и друг буркан?

Единственото нещо, което правя, е домашна лютеница. През зимата разчитам на замразените продукти.

Вероятно често ти се налага да направиш бърза вечеря за теб и семейството ти. Кои са най-верните ти оръжия в такива случаи?

Когато нямам време за готвене, най-добрият ми приятел е скарата. Доста бързо мога да изпека нещо на нея и да поднеса със свежа салата. Винаги имам под ръка яйца, млечни продукти и зеленчуци. Но тайното ми оръжие е фризерът. Освен месо, зеленчуци и плодове, в него съхранявам прясно изпечен домашен хляб. Като жена с натоварено ежедневие това е моят начин да се улесня. Така във всеки един момент мога да го отворя и да извадя нещо подходящо.

А как пазаруваш, за да бъде максимално бързо, лесно и да си сигурна в произхода на продуктите?

От продуктите, които нямат голяма трайност, предпочитам да пазарувам по малко. С останалите съм винаги заредена. Доверявам се на големите търговски вериги или пазари. Нямам навика да търся така модерните биопроизводители.

Много умилителна е публикацията за дядовата попара. Кои са другите ти любими кулинарни спомени от детството, които си пренесла в кухнята си и днес?

Имах страхотно детство, за което съм много благодарна. Родителите ми работеха, а аз и моите сестри през всички ваканции бяхме с баба и дядо на вилата в планината, където сме отраснали. Баба беше страшно организирана. Всяка сутрин ни събуждаше с мириса на закуската и балканския чай, които ухаеха чак до втория етаж. Готвеше страшно вкусно, но нейната сила беше в сладкарството и хлебарството. Правеше най-красивите торти и най-страхотните питки, може би това съм наследила от нея. Дядо не умееше да готви, но успешно си правеше попара и най-вкусния ръжен - така наричахме в нашия край забодените на дълга пръчка чушка и сланина, изпечени на огън. Водеше ни на дълги походи в гората, където беряхме горски ягоди, а след това баба правеше сладко от тях. За съжаление малко неща съм пренесла в моята кухня, но си спомням с умиление за тях и често изпитвам носталгия по отминалите времена.

С коя рецепта би искала да почерпиш всичките ни читатели?

С веган тортата с кашу!

Посетете Buono, mamma! за още страхотни здравословни идеи, италиански класики и оригинални интерпретации на любими рецепти. Адресът е www.buonomamma.com.

Шкембе по флорентински

Необходими продукти:

1 кг варено телешко шкембе

2 бр средно големи моркови

2-3 стръка стъбла от целина

3 с.л. доматено пюре

1 скилидка чесън

3 с.л. зехтин екстра върджин

100 мл бяло вино

пилешки бульон или сол на вкус

червен пипер

черен пипер

2 дафинови листа

2-3 листа босилек

150-200 мл вода

пармезан за поръсване

Начин на приготвяне:

1 Нарежете морковите и стъблата от целина на кубчета и ги задушете за кратко заедно със зехтина и пресованата скилидка чесън.

2 Към задушените зеленчуци добавете вареното шкембе и виното. Изчакайте алкохолът да се изпари.

3 Прибавете доматеното пюре, бульона и подправките и налейте водата.

4 Покрийте с капак и гответе на среден огън.

5 Сервирайте с настърган пармезан.

Паста с риба тон и доматен сос

Необходими продукти за соса за 3-4 порции:

3-4 лъжици с връх доматено пюре

1 консерва риба тон от 160 г

2-3 с.л. зехтин

1 дафинов лист - може и без него

босилек

черен пипер

чесън - пресован, на гранули или на прах

сол на вкус

Паста около 300 г. В случая съм използвала Pappardelle all'uovo, може да замените със спагети или всякакъв друг вид, който обичате.

Начин на приготвяне:

1 В тенджера смесете доматеното пюре с рибата и зехтина. Разредете с около 1 л. вода, подправете със сол, черен пипер, босилек, чесън и дафинов лист и оставете да се вари на среден огън до сгъстяване на соса.

Този сос може да приготвите както с доматено пюре, така и с доматен сос или пресни домати.

Също така, може да запържите рибата с доматеното пюре/доматен сос и след това да добавите водата, но аз предпочитам да няма много запръжки.

2 Сварете пастата според указанието на пакета. Изцедете водата и смесете със соса.

3 Сервирайте и поръсете с пармезан.

*Много често приготвям предварително соса, така че дойде ли време за хранене, просто слагам тенджерата с вода за пастата и когато е готова, изцеждам водата и смесвам със соса.

Пилешки бутчета по гръцки

Необходими продукти:

4 пилешки бутчета

1/2 лимон на шайби

100 мл бира

маслинки

За марината:

1 с.л. горчица

1 ч.л. кетчуп

сока на половин лимон

риган, червен и черен пипер, къри, 2 скилидки пресован чесън или чесън на прах

1 кубче стрит пилешки бульон

Начин на приготвяне:

1 Забъркайте марината, като сложите от поправките според вкуса ви и намажете бутчетата.

2 Поставете ги в йена с капак или тавичка, добавете лимон, нарязан на шайби и ги оставете минимум 40 мин.

3 Преди печенето добавете маслинките, изсипете бирата, така че да не размивате марината и печете с капак или с фолио върху тавичката първоначално на 200 градуса, а когато заври сосът, намалете на 170 градуса. Накрая печете за малко без капак или фолио за да се запекат. Внимавайте да не ги пресушите.

Чия пудинг с тиква и маскарпоне

Необходими продукти за 2-4 порции:

7 с.л. чиа

200 мл кокосово мляко

25 мл сок от портокал

300 г сварена или печена тиква

150 г маскарпоне

3 с.л. мед

канела за поръсване

Начин на приготвяне:

1 Накиснете чиата с кокосовото мляко, портокаловия сок и 1 с.л мед за няколко часа, докато набъбне.

2 Смесете маскарпонето с 1 с.л. мед до получаване на кремообразна смес.

3 Поставете една част от накиснатата чия на дъното на подходяща чаша. Добавете нарязаната на парчета сварена или печена тиква и залейте с малко мед.

4 Украсете с готовия крем и поръсете с канела.

Ябълкова SINCERITA с мед и лимец

Необходими продукти:

3 яйца

3 с.л. мед

30 г меко масло

1 и 1/2 ч.ч. брашно от лимец (може да замените с овесени ядки или трици)

1/2 пакет бакпулвер

1 ч.л. канела

4-5 ябълки

1 ч.л. сода

2 шепи сурови орехи - по желание

Начин на приготвяне:

1 Обелете ябълките и ги нарежете на малки кубчета. Към тях прибавете содата и разбъркайте. Оставете настрани.

2 В купа смесете яйцата, меда, маслото и накрая добавете брашното с бакпулвера и канелата.

3 Към готовата смес изсипете ябълките и разбъркайте.

4 Разпределете сместа в тава, покрита с хартия за печене, и загладете.

5 Поръсете с орехите.

6 Изпечете на предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса, за около 35-40 мин.

Гръцки сладки Меломакарона

Необходими продукти:

3 ч.ч царевично олио

1 ч.ч. захар

1/2 ч.ч. портокалов сок

настърганата кора на 3 портокала

1 ч. коняк

1 с.л. канела

1 с.л. карамфил на прах

орехи

за сиропа:

1 и 1/2 ч. ч. захар

2 ч.ч вода

6 - 7 с.л мед

Начин на приготвяне:

1 Смесете в голяма купа течните съставки, след което прибавете сухите. Омесете средно меко тесто. Оставете да отпочине за 1 час.

2 Вземете топка от тестото, направете канал с пръст, поставете 1-2 орехови ядки и покрийте с тестото. Притеснете оформената сладка към кръглата форма на рендето за по-добър вид и наредете върху тава, предварително постлана с хартия за печене. Нареждайте на разстояние една от друга.

3 Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 30 мин.

4 Пригответе сиропа от водата, захарта и меда. Когато заври, намалете на слаб огън и потапяйте всяка една сладка за около 1 мин., като обръщате от двете страни. Веднага поръсете със смлени или начукани на ситно орехи. Сиропът трябва да е топъл за да може да попие по-добре в сладките.

Шоколадов фъч с червено цвекло

Необходими продукти:

350 г червено цвекло

200 г черен шоколад

3 яйца

200 г захар

100 г брашно

1/2 пакетче бакпулвер

25 г какао

100 г масло

1 ванилия или 1 ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

1 Настържете цвеклото на ситно и го пасирайте.

2 Разтопете шоколада заедно с маслото на водна баня или в микровълнова, като периодично отваряйте и разбърквайте.

3 В купа разбийте яйцата с захарта. Прибавете разтопения шоколад с маслото и разбъркайте. Добавете пасираното цвекло, ванилията и какаото. Накрая сложете брашното с бакпулвера и разбъркайте до получаване на гладка смес.

4 Изсипете сместа в тава, покрита с хартия за печене, и загладете отгоре. Изпечете на предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 30-40 мин. Проверете с клечка. Охладете изпечения сладкиш и след това го извадете от формата.

Крекери с чиа

Необходими продукти:

50 г чиа

200 мл филтрирана вода

щипка хималайска сол

100 г бадемово брашно или смлени белени бадеми

2 с.л. ленено семе

2 с.л. меко масло

хималайска сол за поръсване (аз използвам мелничка)

Начин на приготвяне:

1 Накиснете чиата с водата минимум за 30 мин., или докато семената поемат цялата вода.

2 Към готовата чиа добавете останалите съставки и разбъркайте добре.

3 Подгответе си хартия за печене с големината на вашата тава заедно с найлоново фолио. Поставете част от сместа между хартията и фолиото и разточете възможно най-тънко. Оформете на квадрат или правоъгълник, така че след нарязване да се получат равни форми.

4 Отстранете фолиото отгоре и преместете с хартията за печене върху подготвената тава.

5 С помощта на нож за пица нарежете на малки квадрати и внимателно поръсете отгоре с хималайска сол. Внимавайте да не пресолите!

6 Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 20 мин. - наблюдавайте ги.

*Ако имате повече търпение, може да ги поставите на 40-50 градуса за около 4-5 часа за да се изсушат.

В случай, че останат, може да ги съхраните в затворена кутия или буркан.

Веган торта с кашу

Необходими продукти за основата:

80 г сурови бадеми

5 фурми

1 с.л. кокосово масло

Необходими продукти за основния крем:

320 г сурово кашу, накиснато за една нощ във вода

50 г какаово масло

4 с.л. кокосово масло

3 с.л. мед

1 ванилия

Добавка към част от основния крем:

50 г лешников тахан

30 г какао

1 с.л. с връх фъстъчено масло

1 с.л. мед

чай от матча за зеления цвят

шафран за жълтия цвят

Начин на приготвяне на основата:

1. Направете основата, като смелите всички съставки в блендер.

2. Разпределете готовата основа във форма с отварящо се дъно, като хубаво притиснете с опакото на лъжица. В случай, че не разполагате с такава форма, може да поставите две тънки ленти на кръст от хартия за печене. Така ще ви е по-лесно изваждането от формата.

3. Приберете във фризер.

Приготвяне на основния крем:

1. В блендер смелете накиснатото за една нощ кашу до получаване на кремообразна текстура. Разбърквайте от време на време.

2. Прибавете ванилията, меда, какаовото и кокосовото масло и разбийте отново.

3. От получената смес отделете 250 г за украсата на тортата. Приберете в хладилник.

Приготвяне на шоколадовия слой:

1. Към останалата част от основния крем прибавете лешниковия тахан, какаото, фъстъченото масло и меда. Разбъркайте до смесване на всички продукти.

2. Извадете основата от фризера и разпределете равномерно шоколадовия слой. Отново приберете във фризера да стегне.

Украсяване на тортата:

1. От основния крем отделете 2 кафени чашки от сместа.

2. В едната прибавете с върха на лъжичка чай от матча до получаване на желания цвят.

3. В другата чашка прибавете с върха на лъжичка от шафрана, също до получаване на желания цвят.

4. Върху найлоново фолио разпределете основния бял крем. По средата изсипете от жълтата смес и завийте добре фолиото, така че жълтата смес да остане по средата.

5. Пригответе си шприц с пош, в който поставете крема с фолиото. Шприцовайте цветята.

6. Довършете украсата, като шприцовате зелените листа.

7. Приберете в хладилник.

* За по-добре оформяне на цветята е необходимо кремът да е достатъчно стегнат.

За още срещи с любими кулинарни блогъри, интервюта със специалисти по здравословно хранене, вкусни предложения и практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X