Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим с ниското кръвно в горещините

Свикнали сме да говорим за проблемите на хората с високо кръвно налягане и за опасностите, които ги дебнат. През лятото обаче страдат много и онези, които са с ниско кръвно налягане (хипотониците). Ако се оплаквате от световъртеж, сърцебиене, липса на тонус, причерняване, най-вероятно сте хипотоник.

Ниското кръвно налягане често е резултат от фамилна обремененост, хормонален дисбаланс, умора, стрес, лечение с определени медикаменти, нерационално хранене и др. Това състояние често е подценявано, но е важно да се знае, че в кръвоносните съдове, работещи години наред при ниско кръвно, настъпват необратими промени. И на по-късен етап хипотоникът става с високо кръвно налягане, тоест хипертоник.

Когато кръвното налягане не доставя достатъчно кръв към органите на тялото, те не работят добре и може да бъдат трайно увредени. Така например, ако е недостатъчен притокът на кръв към мозъка, мозъчните клетки не получават достатъчно кислород и хранителни вещества, и човек може да усети световъртеж, или дори да припадне. Ето защо е задължително ниското кръвно налягане (със стойности под 90/60 mmHg) да се лекува.

В случай че сте с ниско кръвно, лятото може настина да бъде труден период за вас. Хипотониците често са бледи, отпаднали, със студени ръце и крака. И когато към тези неприятни симптоми се добавят през топлите месеци на годината и сънливост, трудна концентрация и постоянно чувство за липса на сили, сутрешното ставане се превръща в ежедневна битка.

Оказва се, че повече от 50% от жените имат пробеми с кръвното особено в горещините. Заради повишаването на температурите кръвоносните съдове се разширяват, кръвта се оттегля към периферните съдове и кръвното налягане пада, дори при хората с нормални граници. Ето защото тонусът на организма силно се понижава. Какво може да направите?

Хранете се здравословно

Увеличете консумацията на пресни плодове и зеленчуци. Всички знаем този съвет, но постоянно го пренебрегваме в забързаното ежедневие. Заредете се с плодове и зеленчуци у дома и на работа.

Ако пушите, трябва да приемате пет пъти повече витамин С, отколкото непушачите.

Намалете количеството на захарни изделия и кафето.

Пийте поне литър и половина вода на ден. От колко точно се нуждаете? Поне по 35-40 мл на килограм телесно тегло. Тоест, ако сте около 60 килограма, ви трябват поне 2,5 литра вода всеки ден.

Почивайте си пълноценно

Нощният сън зарежда организма с необходимата енергия за деня. При хипотониците са необходими поне 9-11 часа всяка нощ.

Релаксирайте

Масаж, разходка с приятели или просто приятна книга. Използвайте всеки момент да си доставяте удовоствие! Приятните емоции винаги повдигат настроението и тонуса.

Движете се повече

Народни танци, фитнес, крос в парка... Вие избирате! Запомнете само, че движението е много полезно за кръвообращението. Спортът ще ви помогне да се преборите и със стреса от ежедневието. Така ще се почувствате настина заредени.

Правете контрастни душове

Те са задължителни, за да се чувстват добре хипотониците. И то отново, за да бъде кръвообращението във форма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X