Напишете дума/думи за търсене

Упражнения чигун: Дълголетието започва от краката

Повечето хора страдат от отоци и болки в краката. На помощ за тях идва комплексът „Чигун за дълголетие на краката”, пишат нашите приятели от "Спиралата". Този комплекс е особено полезен за онези, които работят седнали, а също и за онези, които имат болки в кръста, гърба, бъбреците.

Според древните старостта започва не с бръчките на лицето, а с болестите на краката, и тайната на младостта е в укрепването им. Техните болести показват настъпването на старостта. На Изток казват: „Пази на дървото корена, а на човека – краката”.

Състоянието на нашите крака в голяма степен се определя от здравето на бъбреците, тъй като по меридианите на бъбреците основно се движи към краката енергията чи. Древните са наричали бъбреците „вратите на живота”. В тях се намира запас от енергия чи, получен още при раждането, наследствена чи. По кръга У-Син бъбреците са свързани с костите на нашия организъм. От здравето на бъбреците зависи не само нашата сила, кръвообръщението в краката, но и състоянието на костния мозък, здравето на кръстния отдел на гръбнака, дебелото черво, органите в малкия таз, а също и сексуалната енергия.

Да разгледаме сега основните упражнения чигун за укрепване на краката.

Даоско дишане

Това упражнение се изпълнява седейки на пода или на стол. Поставете дланите една върху друга (при жените лявата отдолу, а при мъжете - дясната). Поставете ръцете в долната част на корема. Дишайте спокойно. На вдишване изтеглете навътре корема си, представяйки си, че вдишвате енергията на водата и напълвате с нея долната част на корема. На издишване изпъчете напред корема си. Повторете упражнението от 3 до 5 пъти.

При изпълнение на това упражнение трябва да почувствате топлина в корема. Ако почувствате хлад или тежест, това означава, че имате нарушения в работата на енергийния център. Продължете да се занимавате, постепенно тези усещания ще преминат и ще се появи усещане за топлина. Не бива да бързате и да се напрягате силно.

На Изток казват: „Не дърпайте цветето за пъпката, за да порасне по-бързо, защото може да го скъсате. Оставете го да израсне само”.

„Съхраняването на топлината в долната част на корема” – е една от тайните за дълголетие и здрави крака и бъбреци.

Масаж на кръста

След като добре сме подишали с корема, да помасажираме кръста. Ще масажираме кръста с длани и кръгообразни движения. После по същия начин ще масажираме областта на бъбреците и опашката. Ще завършим разтриването на кръста с помощта на кокалчетата на свитите в юмрук длани. Движенията правим нагоре и надолу, наляво и надясно. Направете от 5 до 9 повторения на всяко движение.

Тези движения ще помогнат за укрепване на бъбреците, дебелото черво, опашката, кръстния отдел на гръбнака и да се разпредели енергията в долните части на тялото.

Масажирайки кръста, да си спомним думите на древните: „Кръстът управлява всички преходи в тялото. Ръководи всички промени. Той поддържа връзката между горната и долната част на тялото”.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X