Напишете дума/думи за търсене

Упражнения чигун: Дълголетието започва от краката

Масаж на краката

След масажа на кръста е добре да се направи масаж на краката. Ако нямате много време, пропуснете този пункт и преминете към следващия – „Необичайни крачки”.

Мислено напълваме шепите с вода, измиваме краката подред. Започваме да масажираме десния крак. Поставяме го на пръсти и започваме да масажираме центъра на стъпалото. Именно тук се намира най-важната енергийна точка, свързана с бъбреците. Древните са я наричали „бликащ извор”, „сърцето на стъпалото”.

После поставяме крака на пета и отново масажираме стъпалото и пръстите.

Не забравяме да си представяме, че болестотворната енергия изтича от пръстите на стъпалата в земята.

След като завършим масажа на десния крак, преминаваме към левия. Повтаряме всяко движение от 1 до 7 пъти.

Масажът на кръста и краката може да се изпълни и с реална водна енергия, например при вземане на душ.

Необичайни крачки

Това упражнение може да се изпълнява сутрин, и особено добре по време на активността на меридиана на бъбреците – от 17 до 19 ч. То способства за по-доброто кръвообръщение на краката и главата, укрепва бъбреците, нормализира кръвното налягане и даже снема отоците.

Заемете удобна поза на стола и леко потропайте с краката по пода последователно или едновременно в следния порядък: с пръстите, с петичките, с цялото стъпало. Повторете по 7 пъти всяко движение. Изпълнявайте до тогава, докато краката не се затоплят.

Змия, свиваща се на кълбо

Застанете прави, ръцете отпуснати, краката на ширината на раменете. Поставете дланите на коленете и започнете бавно да ги въртите с широка амплитуда: навътре, навън, наляво и надясно.

Упражнението ще помогне да се укрепят краката, ставите и бъбреците.

Чигун-ходене

За укрепване на бъбреците и краката са полезни разходки на свеж въздух. По време на разходка задръжте вниманието на стъпалата си (при нормално и високо кръвно налягане). При ниско кръвно налягане се съсредоточете върху горната част на тялото.

Да достигнем с пръстите до небето и земята

Заемете основен стоеж. Дланите, напълнени мислено с вода, поставете в областта на бъбреците (на кръста). Постойте няколко секунди, затопляйки бъбреците с длани, за да се разтегнат по-добре краката.

На вдишване се повдигнете на пръсти и се протегнете нагоре, към небето. На издишване се отпуснете на цели стъпала и се протегнете с пръсти към земята, лекичко приклякайки.

Това разтягане ще помогне да укрепнат мускулите, костите, съдовете, гръбнака, краката, да се напълни тялото с енергията на небето и земята.

Танцът на морските вълни

Произволен танц, в който ръцете се движат подобно на морски вълни, ще помогне да се укрепи първоелементът вода в тялото, бъбреците, краката и вътрешна сила, а образът на морските вълни ще бъде добър учител в усвояването на движенията на чигун, ще помогне хармонично да се разпредели енергията в тялото и около него, да се укрепи защитната чи.

Заемете основен стоеж. Представете си, че вашите ръце са морски вълни, които плавно се повдигат и спускат, последователно или едновременно, имитирайки движенията на морските вълни. Тялото следва движението на ръцете. Вдишването помага да се повдигнат ръцете, а издишването – да се отпуснат.

В края на танца поставете и подръжте за известно време поставените една върху друга длани на центъра в долната част на корема.

Укрепването на бъбреците, краката и кръста е особено полезно зимно време. Бъбреците трябва да укрепват онези, които са се родили през зимата – при тях бъбреците са уязвими. Не забравяйте, че бъбреците обичат топло – завивайте ги през зимата и ще получите в отплата благодарност и лека походка.

Превод: Петя Стоянова за "Спиралата", източник: ТУК.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X