Напишете дума/думи за търсене

Кога не бива да даряваме кръв

14 юни е световният ден на кръводаряването. Чрез този жест на милосърдие всеки от нас може да спаси човешки живот. За съжаление обаче в България не достигат кръводарители. Нека променим това!

По данни на Националния център по трансфузионна хематология в страната ни има непрекъснат остър недостиг на кръводарители. За да се покрият нуждите на болниците, са необходими десетки хиляди допълнителни кръводарители.

Дарителската кръв се използва най-често да се спасят хора след тежки инциденти и катастрофи, при проблемни операции, при усложнения по време на раждане, за бременни, които имат кръвна несъвместимост с плода, както и за поддържането на живота на хора, страдащи от вродени анемии и хемофилии. Най-тежките случаи са пациенти, които, за да живеят, се нуждаят от преливане на кръв на всеки няколко седмици. Нека не им обръщаме гръб.

За да се помогне на пациентите и за да се спре грешната практика на даряване срещу заплащане, се организират кампании за насърчаване на кръводаряването всяка година.

От пресцентъра на Българския Червен Кръст споделят: “14 юни е ден за популяризиране на доброволното и безвъзмездно кръводаряване и ден, в който да уважим кръводарителите. Всяка година на специална церемония награждаваме дарители от цялата страна. Всички те го заслужават, защото спасяват човешки животи. Има хора, които са кръводарители от над 30 години и са дарявали над сто пъти в живота си”.

Кампании за кръводаряване се правят не само около 14 юни. Всяка пролет и всяка есен почти по цял месец се отварят пунктове за кръводаряване в различни университети в страната, освен това регулярно се правят кампании и в различни общини. Съществуват и центрове в цялата страна, които работят целогодишно.

Не е страшно

Самата процедура трае не повече от половин час. Не е по-болезнена от обикновеното взимане на кръв и не е опасна за здравето ни, ако отговаряме на условията за кръводарител. Количеството на даряваната кръв е от 400 до 450 мл, което се компенсира от здрав организъм за няколко седмици. Според много специалисти това дори е полезно, защото стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и засилва защитните сили на организма.

Важно е все пак да спазваме няколко правила преди да дарим кръв, като да се наспим добре предната нощ, да не пием алкохол предния ден и задължително да сме яли преди самата процедура.

След кръводаряване също се препоръчва да си починем, да се нахраним, да пием достатъчно течности и да не се занимаваме с физическа активност. Идеалните храни за кръводарители са черен шоколад и прясно изцедени сокове. Важно е също да не сваляме превръзката от ръката си поне един час и да не мокрим мястото едно денонощие.

По закон всеки кръводарител има право на два дни платен отпуск.

За да дарите кръв, трябва:

- да сте пълнолетни;

- да тежите над 50 кг;

- да нямате заболявания на кръвта;

- да са минали поне два месеца от предишно кръводаряване;

Не бива да дарявате:

- ако сте над 65-годишни;

- ако сте бременна или имате съмнение, че сте бременна;

- ако кърмите;

- ако в момента сте в цикъл или менструацията ви е приключила преди няколко дни;

- имате нисък хемоглобин (за мъже под 135, а за жени – под 120);

- ако имате сериозни заболявания;

- ако скоро сте били болни или в контакт със заразно болен;

- ако страдате от тежки алергии;

- ако в близките месеци са ви правени ваксини;

- ако страдате от късогледство над 5 диоптъра;

Важно

Ако приемате някакви лекарства, дори хранителни добавки, съобщете на лекарите за тях, преди да дарите кръв. В противен случай процедурата може да е опасна за вас, както и за този, на когото ще се прелее кръвта ви.

Национални и регионални центровете по трансфузионна хематология,

където може да дарите кръв целогодишно:

НЦТХ София - ул. “Братя Миладинови” 112

УМБАЛ “Св. Анна”, София, ул. “Евгений Павловски” 1

ВМА, София, бул. “Свети Георги Софийски” 3

РЦТХ Пловдив, бул. “България”, 234 Б

РЦТХ Плевен , ул. “Русе”, 36

РЦТХ Варна, бул. “Цар Освободител”, 100

РЦТХ Стара Загора, ул. “Ген. Столетов” 2

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X