Напишете дума/думи за търсене

Содата за хляб - еликсир за здравето и красотата (+рецепти)

Не трябва да нанасяте маската върху влажно лице: това ще предизвика само излющване на кожата, но не допълнително овлажняване. Освен това не трябва много дълго да държите върху лицето си сол и сода. Повредената и възпалена кожа може да щипе, в този случай върху нея ще има лечебен ефект, здравата кожа без увреждания не трябва да щипе. Този пилинг не трябва да се прави много дълго: две минути са напълно достатъчни! В резултат на пилинга със сода и сол изчезва кожната мазнина, преминават възпаленията, порите се изчистват и свиват.

• Този метод отлично подхожда за смекчаване на сухата, обветрена и почервеняла кожа на ръцете. Препоръчва се тези процедури да се провеждат всеки ден преди сън в течение на 2 – 3 седмици. Пригответе разтвор: 3 – 4 чаени лъжички хлебна сода в 1 литър топла преварена вода. Сложете дланите си в този разтвор за 10 – 15 минути. След това изсушете ръцете си с мека кърпа и намажете с овлажняващ крем.

• С добавяне на сода може да се приготви естествен дезодорант в домашни условия: 2 чаени лъжички сода, 2 чаени лъжички какаово масло, 2 чаени лъжички нишесте. Всичко се разтопява в микровълнова печка. Добавят се 2 капсули витамин Е + което и да е етерично масло (ароматизатор), поставя се в хладилник за 2 – 3 часа. Домашният дезодорант е готов, възползвайте се със здраве!

• Измиване с топъл разтвор на сода помага добре при акне. Разтворът подсушава кожата, намалява възпалението и дразненето. На отделни големи пъпки може също да се нанесе кашица от сода и да се остави за няколко часа – пъпките ще преминат по-бързо.

• Премахване на белези от пъпки. 1 чаена лъжичка сода се смесва с 1 чаена лъжичка размразена вода. Тази смес се намазва върху белезите от пъпки и се масажира в течение на 1 минута, а след това се измива. След измиването на разтвора лицето се намазва с капка зехтин, за да се овлажни и смекчи кожата. За пълното премахване на белезите е необходима последователност. В течение на няколко седмици, слой след слой, вашите белези се изравняват. Отделяйте 10 – 15 минути на ден за вашата кожа и ще видите резултат.

• Изчистване на косите от излишна “химия”. Содата добре избавя косите от мазнините и остатъците от различни козметични продукти – гелове, лак, излишък от маските и т.н. Разбъркайте обикновен шампоан със сода в съотношение 4:1, след това измийте главата, както обикновено. Косите ще бъдат меки и блестящи.

• Премахване на възпаление на венците. При възпаление на венците смесете хлебна сода с неголямо количество размразена вода до образуване на смес, подобна на паста за зъби. След това нанесете тази смес с пръсти по венците и масажирайте с мека четка за зъби.

• Премахване на миризма. В резултат на жизнената дейност на бактериите в устата се образуват киселини, които причиняват неприятната миризма. Тези киселини могат да се неутрализират, ако няколко пъти на ден устата се плакне с хлебна сода в съотношение 1 чаена лъжичка сода в 1 чаша топла вода.

• Премахване на отоци. Содата помага да се изведе от организма излишната вода, поради което тя може да се използва с успех за лечение на отоци на клепачите и “торбички” под очите. Направете разтвор на сода (на 1 чаша вода 1 чаена лъжичка сода) или добавете сода в слаб чай, намокрете в разтвора памучни дискове, леко ги изстискайте и сложете върху клепачите или под очите за 10 – 15 минути.

• В студено време на годината устните често се пукат и загрубяват. За да овлажните устните, изпробвайте следния курс на лечение. Разтворете 1/2 чаена лъжичка сода в чаша гореща вода. Налейте чаша студена вода и сложете в нея лед. Поставете тези две чаши една до друга. Масажирайте устните в течение на 5 минути с влажна зъбна четка от естествени влакна, като поред я топите ту в горещата вода със сода, ту във водата с лед. След процедурата намажете устните със слънчогледово или рициново масло. Курсът на лечение трае средно 3 – 7 дена.

• Къпете се с полза. За да разпуснете в приятна атмосфера след напрегнатия ден, не е обезателно да хабите пари за скъпи соли и пяна. Опитайте се да направите смес за вана от сода (2 супени лъжици), сол (2 супени лъжици) и (по желание) няколко капки етерично масло. Всички съставки трябва да се разбъркат, съхраняват се в бурканче, във ваната се добавя по 1 супена лъжица. Този разтвор успокоява нервната система и прави кожата гладка и еластична. Освен това след такава вана се намалява появата на целулит.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X