Напишете дума/думи за търсене

За какво предупреждава кашлицата

Ако от време на време прокашляте или прочиствате гърлото си, това е съвсем в реда на нещата. Но ако ви се стори, че от доста време изпитвате този дискомфорт, може би не е лошо да обърнете внимание на тези симптоми.

Според причинителя на заболяването

Кашлица след простуда и вирусни заболявания се предизвиква от възпаление на задната стена на фаринкса. Тя е суха, силна нощем и при легнало положение на гръб. Повлиява се от инхалации с етерични масла, гаргара с дезинфекциращ разтвор - клеева тинктура, големи дози витамин С, природни антибиотици - прополис, ехинацея, сиропи и запарки от ружа, жиловлек, мащерка.

Кашлица при възпаления в носоглътката се предизвиква от отделяните воднисти, гъсти или жилави секрети при хрема и синузит.

Сутрешната кашлица при пушачите е влажна и продължителна. Тя алармира за настъпваща хронична обструктивна белодробна болест, неизбежна при заклетите пушачи. Следват я съдови и сърдечни заболявания и влошаване качеството на живот.

Според продължителността:

остра - до 3 седмици;

нетолкова остра - до 2 месеца;

хронична - повече от 2 месеца.

Остра кашлица причиняват възпалителни заболявания на носа, гърлото, трахеята и бронхите, предизвикани от вируси, бактерии и дразнители от околната среда - прах, газове, тютюнев дим.

Според вида на отхрачването:

суха и дразнеща;

без или с минимални храчки и влажна - с обилно отделяне на храчки.

Промяната от суха към влажна кашлица говори за настъпило усложнение на възпалението в дихателните пътища и не бива да се подценява.

важно

Ако кашлицата продължава повече от три седмици и започвате да отделяте секрети през целия ден, вероятно сте развили бронхит и се нуждаете от лекарска консултация.

Алергичната кашлица е пристъпна, суха, придружена от дразнене и запушване на носа или водниста секреция, залпово кихане, зачервяване и сълзене от очите. Най-често алергично заболяване на дихателните пътища е алергичният ринит, който се проявява при цъфтежа на треви, дървета и цветя и разпространението на полени.

Алергичната кашлица може да се прояви и целогодишно, когато причина са акари, плесени, домашен прах. Тя е характерна, почти неспирна, суха и мъчителна. Засилва се през нощта. Консултацията с алерголог е задължителна, за да се уточни алергенът и се приложи необходимото лечение.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X