Напишете дума/думи за търсене

10 начина за бърз служебен напредък

Aвгуст може и да не е месецът, в който хората мислят за работа. Моментът обаче е подходящ да набележите стъпките, които ще предприемете веднага след завръщането си от почивка, за да вдъхнете нов живот на кариерата си. Френската психоложка Натали Каен предлага 10 важни точки.

1. Направете равносметка

Колкото и да се самообвинявате, че сте пропилели няколко години от живота си в напразни усилия, това не е вярно. Разделете лист хартия с вертикална черта. От едната му страна напишете най-важните неща, които сте успели да постигнете в настоящата си работа. Отбележете имената на интересните и полезни личности, с които сте се запознали. Не пропускайте да споменете как предизвикателствата, с които сте се сблъскали, са калили характера ви и са ви помогнали да развиете качества като гъвкавост и търпение. От другата страна на листа напишете в какво сте се провалили, с кои хора сте развалили отношенията си покрай работата, кои черти от характера ви се е наложило да потиснете. Вероятно като теглите чертата, позитивите ще излязат повече от негативите.

2. Вземете нещата в свои ръце

Вместо да продължавате да се правите на жертва, влезте в кожата на актьор, който изпълнява ролята на преуспял бизнесмен. Започнете да се държите като такъв - обличайте се елегантно, бъдете любезни, давайте свежи идеи, борете се не само за собствения си имидж, но и за този на фирмата, която представлявате. Ще забележите колко бързо ще започнат да се променят нещата.

3. Набележете си приоритети

Отговорете си на няколко въпроса: какво ви харесва в настоящата работа, към какво се стремите, кои цели смятате, че бихте могли да постигнете в най-близко бъдеще. След това си направете писмен план за един месец напред, като постоянно държите фокуса върху въпросните приоритети и подреждате останалите си задачи ден по ден в зависимост от приноса им за постигането на основните ви цели. Важно е да не набелязвате повече от 3 значими цели за 4-седмичен период. Така ще може да ги осъществите, без да се претоварвате.

4. Мислете на едро, действайте на дребно

Не се притеснявайте да кроите грандиозни планове за бъдещето. Разделете постигането им на етапи. Фрагментирайте всеки етап на по-дребни, лесно постижими и обозрими цели. Само така, стъпка по стъпка, бихте могли да напреднете.

5. Насрочвайте си срещи и ходете на тях

Разликата между неосъществима мечта и постижима цел е срокът, който си поставяте за изпълнението и. Мечтата се рее в пространството и рядко предприемате нещо конкретно, за да я осъществите. За изпълнението на целта набелязвате точна дата. Ако спазвате сроковете, повишението няма да закъснее.

6. Разкрийте амбициите си

Шефът не може да чете мислите ви, така че му съобщете в прав текст какво бихте могли да направите за фирмата, по какъв начин планирате да го постигнете, за какъв пост мечтаете. Той ще определи границите, до които е редно да се разпростирате. Ще ви посочи и стъпките, които смята, че трябва да предприемете. Така хем ще му дадете възможност да се изяви като мъдър ръководител, хем ще постигнете своето, защото, ако изпълните всичките му съвети, не би могъл да ви откаже бленуваното повишение.

7. Мислете за фирмата

Дори да сте на ниска позиция, от вас се очаква да дадете конкретен принос за постигането на общите цели. Затова, каквото и да предприемате, първо си задавайте въпроса дали то ще бъде от полза за организацията, за която работите.

8. Пийте повечко кафе

Не в буквалния смисъл, защото две чаши на ден са достатъчни. Може обаче редовно да каните на чай, сок или бира ръководителите и колегите си, за да си поговорите с тях. Хората се държат по-приятелски в неформална обстановка, така че на тези срещи ще научите какво се случва във фирмата, какви нови възможности се предлагат, ще заздравят отношенията ви с хората, с които прекарвате по 8 часа на ден.

9. Търсете съвет

Добре е особено интензивно да общувате с личностите, които заемат постовете, до които мечтаете да се издигнете. Внимателно наблюдавайте поведението, начина им на изразяване, мрежата им от контакти. Попитайте ги какво харесват и какво ги отблъсква в работата им, какви стъпки биха предприели, ако тепърва започваха кариерата си, за да не допускат грешките, които неминуемо са правили. Така ще се възползвате наготово от техния опит, а и ще се сближите, което ви дава шансове да бъдете препоръчани от някой от тях, когато се появи вакантен пост.

10. Повишете квалификацията си

Кой твърди, че човек трябва да спре да учи, след като завърши гимназия или университет? След работа или през уикендите бихте могли да се запишете на курс по чужд език. Може да завършите онлайн чуждестранен университет или поне някой от многобройните курсове в него. Не е лоша идея в свободното си време да навлезете в тънкостите на професия, различна от вашата. Кой знае, възможно е по този начин да откриете истинското си призвание и коренно да промените посоката на професионалния си път.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X