Напишете дума/думи за търсене

д-р Райна Стоянова обяснява разликата между синбиотици, пробиотици и пребиотици

В кърмата се съдържат няколко щама полезни бактерии и пребиотични съединения,

които спомагат за доброто усвояване на кърмата и подобряват здравето на бебето. Затова в последните години производителите на адаптирани млека и бебешки храни също включват пробиотици и пребиотици в своите продукти, като избират щамове, които естествено се срещат в майчината кърма.

Натуралните източници на пробиотици, както сами разбирате, са естествено ферментиралите храни, получени благодарение на добавянето на млечнокисела закваска.

Киселото мляко е една от най-добрите и класически пробиотични храни. При съвременния начин на живот малко семейства имат възможност да си квасят домашно мляко. Ако не сте сред тях, търсете марки, които съдържат видовете лактобацилус и/или ацидофилус. Колкото е по-голям броят на живи кисели бактерии в млякото, толкова е по-кратък срокът му на годност.

Пробиотик е и кефирът, получен чрез ферментиране на кефирени зърна в мляко

- традицоинно козе, но може да се направи и с овче и с краве мляко. Освен че е с високо съдържание на лактобацили и бифидусбактерии, кефирът също така е богат на антиоксиданти.

Ферментиралото кисело зеле и получените по този начин туршии са изключително богати на пробиотици

Киселото зеле освен това е богато на витамини - А, В, С, К, и на минерални вещества.

Ферментиралите храни имат успокояващ ефект върху нервната система и подсилват имунитета. Зелевият сок се препоръчва за превенция на грип и при различни стомашно-чревни проблеми. Познат е и като средство срещу махмурлук, тъй като не само прогонва главоболието, но и неутрализира действието на алкохола.

Пробиотици се съдържат в храни от водните басейни, като спирулината, хорелата, синьо-зелените водорасли. Тези храни увеличават количеството на лактобацили и бифидобактерии в храносмилателния тракт.

Пробиотични бактерии съдържа и ферментиралият чай

комбуча - напитка, получена с участието на т.нар. чаена гъба

При по-дълга ферментация добива леко газиран вид. Напитката се използва от векове от някои народи и се смята, че енергизира организма, подобрява здравето и може би дори помага за отслабване.

Пробиотичен ефект има и бозата

Микроорганизмите в тази популярна у нас напитка предварително разграждат въглехидратите и протеините от зърното до лесно усвоими вещества. А след като попаднат в тялото ни, те помагат на имунната система и балансират чревната микрофлора.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X