Напишете дума/думи за търсене

Какво е най-важното за доброто поливане на цветята

Топла или студена 

Желателно е до поливането водата да престои не по-малко от 12 часа в помещението, където растат цветята. Най-добре е растенията да се поливат с вода с температура 5-7 С по-висока от стайната. Растенията, намиращи се в хладни помещения в състояние на покой, не бива да се поливат с топла вода. При поливане със студена вода стъблата и корените на растенията загниват, а понякога листата и цветните им пъпки окапват, което води до загиването на целите растения.

Сутрин или вечер?

Най-подходящото време за поливане на растенията зависи от годишния сезон - през летните месеци се полива вечер, тъй като през нощта водата се изпарява по-малко, а през есенните и през зимните месеци - сутрин.

За да не се предизвиква пригаряне, не се препоръчват поливането и оросяването на растения, осветени от преки слънчеви лъчи.

През горещия и засушлив период растенията може да се поливат два пъти - сутрин и вечер, а през деня и да се оросяват. Не трябва да се допуска пресъхване на почвата в саксиите.

Зависи и от вида на почвата

Леката и poxкaвa почва след като изсъхне, не задържа водата, т. е. водата, без да навлажни почвата, се оттича в подложката под саксията. Когато почвата в саксията пресъхне, около стените на саксията или вътре в нея се образуват пукнатини, по които водата изтича, без да овлажни почвата с корените. В такива случаи е необходимо саксията с растението да се постави в съд с вода, в който се държи докато почвата престане да всмуква вода. Тъй като почвата, която не е обхваната от корени, изсъхва по-бавно, всички презасадени растения се поливат малко.

До цъфтежа се полива по-малко, а по време на цъфтежа - повече. Цъфтящите в прохладно помещение растения също се поливат по-малко. Трябва винаги да се помни, че за стайните растения излишната влажност на почвата в съда (саксията и др.) е по-вредна, отколкото засушаването.

От излишна влажност може да загинат корените, в резултат на което може да загине и растението.

Освен да се поливат, растенията трябва и да се оросяват (напръскват) с вода, за да се повишава влажността на околния въздух и да се отстранява прахът от листата. За целта се взема чиста и топла вода. Растенията, чиито листа са гъсто покрити с власинки {глоксиния, копривка, мушкато), не трябва да се оросяват, тъй като от това върху листата се образуват петна и те могат да загният.

Ако заминавате на почивка..

Когато се налага да се замине за известно време за някъде, на цветята може да се помогне по следния начин:

Напълва се съд с пясък, в него се поставя саксията с растението, пясъкът и повърхността на почвата се покриват с мъх (по-добре със сфагнов торф, който е с най-голяма влагоемност, а може и с горски торф) и преди заминаването растенията се поливат, пясъкът и мъхът се навлажняват и съдовете със саксиите се преместват от слънчевите прозорци на полусянка.

По този начин растенията могат да издържат без поливане 2-3 дни.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X