Напишете дума/думи за търсене

Признаци, че консумираме прекалено много захар

Не може да устоите на сладичко. Криете се по ъглите вкъщи, похапвайки шоколад, за да не ви се кара майка ви или жена ви.

Захарта е добре дошла в хранителния ни режим, но само ако е в обуздани граници.

Мъжете могат да имат максимум 150 калории добавена захар дневно (което е равно на 9 чаени лъжици), а жените не трябва да превишават 100 калории на ден (6 чаени лъжици).

Но за никого не е тайна, че в повечето продукти във веригите захарта изобилства. Може да я намерим в доматения сос, в салатения дресинг и фъстъчено масло, а прекалените количества захар в организма може да имат някои нетолкова забавни странични ефекти върху здраве.

Напълняване

Хората, които ядат по-малко захар, успяват да поддържат по-лесно теглото си.

Колебания в тонуса

Глюкозата, която е форма на захар, е основен източник на енергия. Затова когато ядете нещо захарно, тонусът ви се покачва. Проблемът с това е, че след приключването на цикъла на разграждане на сладкото е твърде вероятно да се почувствате като изцедени. Вместо да ядете захар за енергия, опитайте здравословни мазнини като ядки, авокадо или кокос.

Кариеси

Често чуваме как майките отказват на децата си близалки, защото ще им изгният зъбите. Дори да звучи драстично, има истина в това.

Изследователи на зъбното здраве твърдят, че пиенето на 1-2 захаросани напитки на ден е свързано с 31% по-висок риск от кариеси.

Кожни проблеми

Консумирането на твърде много захар може да предизвика дерматологичен хаос. Покачването на инсулина заради захарта може да доведе до увеличаване на мастните жлези, а оттам и появата на пъпки. Освен това захарта има възпалителни свойства, така че прекалената й консумация може да състари външния ви вид.

Проблеми храносмилането

Ако консумирате много захар и след това се чувствате доста подпухнали или не не успявате да смелите добре храната, тогава може да означава, че имате непоносимост към фруктоза.

Замайване и главоболие

Чували ли сте някога за захарен махмурлук? Яденето на твърде много фруктоза може да забави работата на мозъка, което може да причини мъгляво усещане и дори да повлияе на паметта и концентрацията. Освен това повишаването и понижаването на глюкозата може да предизвика главоболие.

Депресия

Ако се чувствате особено мрачни напоследък, може да означава, че сте прекалили със захарта. Приемът на захар от сладкиши и напитки е свързан с депресивни симптоми. Яденето на кифли, понички и кроасани, които са пълни с добавена захар, води до по-депресивни симптоми.

Болка в мускулите и ставите

Повечето видове болка в мускулите и ставите са предизвикани от възпаление, а вече стана дума за възпалителните свойства на захарта. Ако не тренирате, а въпреки това чувствате мускулите си прекалено напрегнати, може спокойно да обвините сладкото.

Желание за повече

Захарта има пристрастяващи качества. Но ако с всеки ден в продължение на няколко седмици намалявате приема на сладкото, то със сигурност в края на периода вие ще сте господар на тялото си, а не то да командва вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X